|

Çulciyan 'ın yüreği Türkiye'de kaldı

Malatya'da doğan, İstanbul'da eğitim gören ve daha sonra Ermenistan'a ailesiyle göç edip burada din adamı olan Sebuh Çulciyan eğer Mutafyan'ın yerine patrik seçilirse Türkiye'ye gelmek istiyor.

Ergün Çolakoğlu
00:00 - 28/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:56 - 28/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Çulciyan 'ın yüreği Türkiye'de kaldı
Çulciyan 'ın yüreği Türkiye'de kaldı

Gugark Bölgesi Dini Önderi Episkopos Sebuh Çulciyan Malatya doğumlu. Çocukken ailesiyle Ermenistan'a göç etse de Çulçiyan, Türkiye'den hiç kopmadığını söylüyor. İstanbul'da yapılacak Patrik seçiminde aday gösterilen Çulciyan, seçilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmesi gerektiğini belirtti. Mesrop Mutafyan'ın hasta olduğunu bir an önce yerine yeni birinin seçilmesi gerektiğini söyleyen Çulciyan, kendi adaylığı için ise "Benim için görev yaptığım yer fark etmez, Türkiye de Ermenistan da ABD de farketmez” yorumunu yapıyor.

Çocukken Hrant Dink ile aynı mahallede yaşadıklarını ancak yıllar sonra Ermenistan'da tanıştıklarını söyleyen Çulçiyan, tıpkı Dink gibi iki halkın arasındaki sorunların daha çok tanışıklıkla çözüleceğine inanıyor ama Türkiye'ye yönelik eleştirilerini de sıralamaktan çekinmiyor.


COŞKUN SABAH DİNLİYOR

49 yaşındaki Çulciyan, 1969'da ailesi ile birlikte Malatya'dan Ermenistan'a göç etmiş. Çocukluğuna ilişkin hatırladığı şey, arkasından "Gavuroğlu gavur" diye bağrılması ve komşu çocuklardan yediği dayaklar. Ama o yine de Türkiye'yi unutamıyor. Mesela en sevdiği sanatçı Coşkun Sabah ve Selda Bağcan. Masasında Can Yücel'in şiirleri duruyor. Annesinin gördüğü bir rüya ve okuldan kaçıp arkadaşlarıyla bir kilisede geçirdikleri geceden sonra din adamı olmaya karar verdiğini söyleyen Çulçiyan, şimdi Gugark Bölgesi Dini Önderi Episkoposluğu'na kadar yükselen önemli bir din adamı. Eğitimini 7 yaşında gittiği İstanbul'da sürdürdüğünü 1972 yılında yapılan Halıcıoğlu Köprüsü yüzünden okulları ve kilisenin yıkıldığını anlatan Çulçiyan, kendisini İstanbul'da Ermeni cemaatinin yetiştirdiğini anlattı.


MİLLİYETÇİLİK ZARARLI

Hırant Dink'in "Aşırı milliyetçilik Türkiye'ye de Ermenistan'a da zarar veriyor" sözünü hatırlatan Çulciyan, “İnsan olarak hepimizin güneşin altında yaşamaya hakkımız var" diyor Çulciyan'a göre iki halka da en çok zarar veren kişiler yalan söyleyen tarihçiler. "Eğer iki millet yan yana oturup konuşmazsa başka devletlerin oyuncağı olur" yorumunu yapıyor.


Birbirimizi yemekten vazgeçmemiz lazım

Episkopos Subah Çulciyan, Ermenistan'da 3 milyon Ermeni kaldığını belirterek, Türkiye'nin korkması için hiçbir sebep olmadığını söylüyor. Ermenilerin 94 senedir soykırım var, Türklerin ise yok dediğini anlatan Çulciyan, "Yorulduk artık" diyor ve Ermenilerin dostluk ve kardeşlik yapmaya hazır olduğunu söylüyor. "Her bir millet buketteki çiçeklerden biri. Bu buketin koruyalım. Artık birbirimizi yemekten vazgeçmeliyiz.”




15 yıl önce