|

Yeni sınır kapıları açacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ankara’da İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi’yi ağırladı. Erdoğan, 10 ayrı anlaşmanın imzalandığı görüşmelerde, İran’la yeni sınır kapıları açılması konusunda mutabık kalındığını söyledi.

04:00 - 25/01/2024 Perşembe
Güncelleme: 03:17 - 25/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, ortak basın toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Türkiye-İran İş Forumu"na katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "İran ile yeni sınır kapıları açılması konusu da gündemimizdedir" dedi.

"İran, ülkemizin Asya'ya açılan kapılarından biriyken, Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısıdır" diyen Erdoğan, Türkiye ile İran arasında 2012'de yaklaşık 22 milyar dolara ulaşan ikili ticaretin son yıllarda gerilediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun temel nedeni İran'a uygulanan yaptırımlar ve salgın olmuştur. Esasen Türkiye olarak buradaki ilkeli tutumumuzu koruyoruz. Tek taraflı yaptırımları tasvip etmediğimizi, bu tür baskı araçlarına başvurulmasının amaca hizmet etmediğini her zaman dile getirdik. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, bundan sonra da sonlandırmayacağız. Mevcut durumda yaptırımlar, İran ile iş ilişkilerimizde, özellikle bankacılık sisteminden kaynaklanan sorunlara yol açıyor."

SINIR TİCARET MERKEZLERİ GELİYOR

Erdoğan, şöyle devam etti: "Gürbulak-Bazergan Sınır Kapısı'nda 2021'de başladığımız modernizasyon çalışmaları tamamlanınca Esendere ve Dilucu gümrük kapıları rahatlayacak ve Gürbulak yüksek kapasiteyle hizmet verecektir. İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu da gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor."

Terörle mücadelede iş birliği: İran’ın desteği önemli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Erdoğan ve Reisi baş başa görüşmenin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'na katıldı. İki lider, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

BÖLGEDE İSTİKRAR VURGUSU

Reisi’nin ziyaretinin ertelenmesine de yol açan Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen terör saldırısını lanetleyen Erdoğan, terörle mücadelede Türkiye'nin İran'ın yanında olduğunu söyledi. Toplantı kararlarının bölgede istikrar için önem taşıdığına inandıklarını söyleyen Erdoğan, "Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik" dedi.

FİLİSTİN, TÜRKİYE VE İRAN'IN ODAĞINDA

30 milyar dolar ticaret hedefinde ilerleme kaydettiklerini söyleyen Erdoğan, "Terörle mücadelede İran'ın desteğinin artarak devam etmesi gerektiğini bir kez daha vurguladık. 10 yeni anlaşmaya imza attık. Değerli kardeşim Reisi ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya'da yaşananları görüştük. Filistin meselesi Türkiye ve İran'ın odağında yer alıyor" diye konuştu. "30 bin tondan fazla insani yardım malzemesi gönderdik" diyen Erdoğan, "İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırılarının son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık" ifadelerini kullandı. Erdoğan ve Reisi'nin huzurunda iki ülke arasında elektrikten medya iş birliğine farklı alanlarda 10 anlaşma imzalandı.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ BİZİM GÜVENLİĞİMİZ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de konuşmasında "Bu toplantıda ortak fikir birliklerimiz oldu" ifadesini kullandı. Reisi şunları söyledi: Terörle mücadelede önemli adımlar attık. ABD seçim kampanyalarında 'IŞİD'i biz kurduk ve destekliyoruz' dediler. Türkiye'nin güvenliği, bizim güvenliğimizdir. İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. Şu anda adaletli olmayan bir dünya düzeni var. Yeni adaletli bir düzen kurulması gerekiyor. Türkiye gibi ülkeler adaletli dünya düzeni kurabilir.



#Diplomasi
#İran
#Recep Tayyip Erdoğan
#İbrahim Reisi
3 ay önce