|

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gazze Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Külliye’de bir araya geldi. Görüşmede ana gündem Gazze’de yaşanan insanlık dramı oldu. İki lider, İsveç'in NATO'ya üyeliği ve yerel seçim süreciyle ilgili de fikir alışverişinde bulundu. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Nur Banu Aras
04:00 - 25/10/2023 بدھ
Güncelleme: 01:09 - 25/10/2023 بدھ
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı’nın kuruluşunun 78’inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı: “İnsanlık olarak Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere sıcak çatışmalardan iklim değişikliğine, açlıktan ve yoksulluktan İslam düşmanlığına uzanan geniş bir yelpazede çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Özellikle 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sivil yerleşim yerlerini, ibadethaneleri, hastaneleri, okulları hedef alan ve soykırım derecesine varan katliamlar yaşanıyor. İsrail yönetiminin sivillere yönelik hukuk ve sınır tanımaz saldırıları karşısında maalesef uluslararası toplum iyi bir sınav veremiyor.”

GÜVENLİK KONSEYİ KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR

“BM Güvenlik Konseyi’nin akan kanı durdurmak, ateşkesi bir an önce sağlamak, sivil kayıpların önüne geçecek adımlar atmak yerine tek taraflı tavrıyla krizi daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Gazze halkının topyekûn cezalandırılmasını seyreden bir yapının insanlığa umut olması, küresel barış ve istikrarı sağlaması elbette mümkün değildir. BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başta olmak üzere BM’ye bağlı kurumlar, bizzat BM Güvenlik Konseyi tarafından işlevsizleştirilmektedir.

BM’nin itibarına en büyük zararı, yine bir başka BM kurumu vermektedir.”

Reform ihtiyacı var

“BM’nin küresel rolünü güçlendiren, barış ve istikrara katkı sunan daha pek çok adım attık” diyen Erdoğan, “Ancak son dönemde karşılaştığımız gelişmeler bize BM’nin reform ihtiyacını bir kez daha hatırlamıştır. BM Güvenlik Konseyi’nin sınırlı sayıda ülkenin tasallutundan kurtarılarak daha temsili, demokratik ve etkin hale getirilmesi, uluslararası toplumun ortak ve haklı beklentisidir. Türkiye ‘Dünya Beşten Büyüktür’ anlayışıyla, daha adil bir dünya düzeninin tesisi doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Filistin Zirvesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. İki liderin görüşmesinde ana gündem maddesi Gazze oldu.

DİPLOMASİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

7 Ekim’de başlatılan Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından telefon diplomasisi yürüten Erdoğan, hem kendisinin hem de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yaptığı görüşmeler hakkında Bahçeli’yi bilgilendirdi. İki liderin masaya yatırdığı bir diğer konu ise İsveç’in NATO’ya üyeliği oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nü imzalayarak TBMM’ye gönderdi. İki isim Meclis’te nasıl bir tavır alınacağına dair fikir alışverişinde bulundu.

Batı’nın sessizliği krizi büyütüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İki lider, İsrail’in katliamlarını ele aldı. Görüşmede, Filistin topraklarına yönelen vahşetin giderek derinleştiğine, sivil ölümlerin her geçen dakika arttığına dikkati çeken Erdoğan, Batılı devletlerin sessizliğinin de Gazze’deki insani krizi önlenemez boyuta taşıdığını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin bölgede sükunetin sağlanması için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğini de vurguladı.




#Recep Tayyip Erdoğan
#Devlet Bahçeli
#Vladimir Putin
#Filistin
7 ماہ واپس