|

Dara düşen baklavacı fındığa sarıldı

Antep fıstığı fiyatı yükseldi tatlıcılar fındığa koştu.Antep fıstığı fiyatının bir yılda 35 liradan 75 liraya çıkması baklavacıyı üzdü. FTG Başkanı Gürsoy, ''Tatlı sektöründen fındık talepleri gelmeye başladı'' dedi.

Bugün
00:00 - 17/09/2013 Salı
Güncelleme: 16:39 - 17/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Dara düşen baklavacı fındığa sarıldı
Dara düşen baklavacı fındığa sarıldı

Son zamanlarda Antep fıstığı fiyatlarında yaşanan artış tatlı üreticilerinin fındığa yönelmesine neden oldu. Özellikle baklava üreticilerinin en önemli gider kalemlerinden biri olan Antep fıstığının kilosunun 75 lira seviyesine çıkması tatlıcıları zora soktu. Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, fıstık fiyatlarında yaşanan artışın fındığın lehine olduğunu söyledi.

108 ülkeye ihracat

Tatlı üreticilerinin kendilerinden fındık talep etmeye başladığını kaydeden Gürsoy, ''Fındıklı baklavayı daha çok görmeye başlayacağız. Pasta sektöründe de pek çok üründe fıstık yerine fındık kullanılacak'' dedi. Türkiye''nin 108 ülkeye 301 bin ton ihracat yaptığını bildiren Gürsoy, ''108 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2000 yılında 674 milyon dolar olan ihracatımız 2012''de 1 milyar 750 milyon dolara çıktı'' diye konuştu.

Stoklar bitene kadar baklavaya zam yok

Baklavacı Güllüoğlu''nun sahibi Nejat Güllü, geçen yıl bu dönemlerde 35 lira olan fıstığın kilosunun 75 liraya çıkmasının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Mahsulün az ancak yeterli seviyede olduğunu kaydeden Güllü, ''Stok yapılarak spekülatif artış sağlanıyor. Stoklarımız tükenene kadar baklavaya zam yapmayacağız'' diye konuştu. 1980 döneminde fıstık ve şekerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle fındık kullanarak Sütlü Nuriye tatlısını ürettiklerini belirten Güllü, ''Dara düştüğümüzde fındığa sarılıyoruz'' dedi.

11 yıl önce