|

Darbe ile ilgili duyum aldım

Yeniden görülen Balyoz Davası'nda Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman tanık olarak ifade verdi. Özkök, 'Darbeyle ilgili duyum aldım. Plandan haberim yoktu' dedi. Yalman ise, "Balyoz Planı ile ilgili hiçbir istihbarat almadım" diye konuştu

Yusuf Doğan
00:00 - 4/11/2014 Salı
Güncelleme: 01:04 - 4/11/2014 Salı
Yeni Şafak
Darbe ile ilgili duyum aldım
Darbe ile ilgili duyum aldım

Anayasa Mahkemesi'nin 'haklarının ihlal edildiği' yönünde verdiği kararın ardından Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen 'Balyoz Planı' davasının duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök tanık olarak dinlendi. Duruşmada, yemin ettikten sonra oturarak beyanda bulunan Özkök, soru sorulmasını istedi.

BASINDAN DUYDUM

Mahkeme Başkanı Özkök'e 'Balyoz, Suga, Oraj ve Çarşaf harekat planlarıyla ilgili bilginiz var mı?' diye sordu. Özkök, 'Darbeyle ilgili duyum aldım. Balyoz Planı'ndan haberim yoktu Bu planların hiçbirini duymadım. Balyoz'u basından duydum. Suç tarihinde Genelkurmay Başkanı'ydım. Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Bazı dedikodular geldi ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi' dedi. Mahkeme başkanının, "Sanıklardan Çetin Doğan ifadesinde, 'Özkök ile bir görüşme yaptım ve Özkök bana, orduda bazı kıpırdanmalar var, bu nedir diye sordu. Ben de, bunlar dedikodu dedim' beyanında bulunuyor, ne diyorsunuz?" diye sorduğu Özkök, "Doğrudur. Doğrudan doğruya bunları kendisine sormayı yeğledim. Kulaktan gelen bilgiler vardı dedim" diye konuştu.

BALYOZ İLE İLGİLİ İSTİHBARAT YOK

Özkök'ün ardından eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tanık olarak dinlendi. Yalman'a ilk olarak, Balyoz, Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga gibi planlardan haberdar olup olmadığı soruldu. Yalman, 'Hayır duymadım. Ben Balyoz Planı ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiç belge ve bilgiye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim. Ayrıca bu konuyla ilgili herhangi bir eylemim, bir girişimim, bir hareketin engellenmesi hususunda bir girişimim olmamıştır' dedi. Duruşma savcısı 'Seminerde yapılan faaliyetlerin raporu geliyor muydu size?" diye sordu. Yalman, bu soruya 'Hayır bana intikal etmedi" yanıtını verdi.

Sanıklar müşteki oluyor

Yedi yıl önce başlayan, Ergenekon Davası'nın sanıkları müşteki oluyor. Ergenekon Davası'nda gerek Emniyet safhasında gerek mahkeme sürecinde hak mahrumiyetine uğrayan kişilerin, gerektiği takdirde mağdur olarak yeniden ifadeleri alınacak. Bu doğrultuda üst düzey komutanların ifadelerini bizzat soruşturmayı yürütecek olan Savcı Mesut Erdinç Bayhan, diğer mağdurların ifadelerini de İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü alacak. İfadeler sonucu ortaya çıkan tablo, yeniden yargılama sürecini doğrudan etkiyeceği gibi gerektiği takdirde yetkililer hakkında idari ve adli süreçlerin başlatılmasına da ön ayak olacak.

İmzasız ihbar mektupları geldi

Mahkeme Başkanı eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e, kulaktan dolma bilgileri kim getiriyordu diye sordu. Bunun üzerine Özkök, 'Basından duyuyordum. İmzasız mektuplar geliyordu. Askeriye dışından geliyordu bu mektuplar' ifadelerini kullandı. Özkök'e daha sonra sanık ile avukatların sorusu olup olmadığı soruldu. Sanıklar ve avukatlar Özkök'e soru sormadı.


9 yıl önce