|

Darbecileri hoş görmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretine saatler kala açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarihi ziyaret öncesi Türkiye’ye mesajlar gönderdi. Firari askerlerle ilgili sürpriz bir çıkış yapan. Çipras, “Benim duruşum her zaman net olmuştur: Yunanistan’da darbeciler hoş karşılanmaz” dedi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:27 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras

Yunanistan Başbakanı Aleksi Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a bugünkü tarihi ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. Tarihi buluşmaya saatler kalan konuşan Çipras, firari askerlerle ilgili sürpriz bir çıkış yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamaya hazırlanan Çipras, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’den kaçan askerlerin hoş karşılanmayacağını söyledi.

8 CUNTACI MESAJI

Çipras, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan darbecilerin iadesine ilişkin, yargı kararlarına saygı duyulacağını belirterek, “Bu noktanın ötesinde, benim duruşum her zaman net olmuştur: Yunanistan’da darbeciler hoş karşılanmaz. Bu kapsamda, (Türkiye ile) güvenlik ve yargı alanlarındaki işbirliğimize devam ediyoruz” dedi.

AŞIRI SAĞIN YÜKSELMESİ RAHATSIZ EDİCİ

Türk ve Yunan halklarının sığınmacı krizinde dayanışma örneği gösterdiğine işaret eden Çipras, “Avrupa’da aşırı-sağ odakların yükselmesi çok rahatsız edici. Irkçılık ve İslamofobiyi kullanan bu odaklara en iyi cevap sığınmacı krizinde Yunan halkı tarafından verildi. Türk halkı gibi Yunan halkı da günlük hayatlarında karşılaştıkları zorluklara rağmen gösterdikleri dayanışma ve misafirperverliklerini ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYORUZ

Çipras, göç ve güvenlik sorunlarının, AB-Türkiye ilişkilerinin karşılıklı çıkar sağlayacak şekilde korunmasını daha önemli hale getirdiğini vurgulayarak, “Bu bağlamda, Türkiye’nin katılım süreci ve AB-Türkiye diyaloğu bugün her zamankinden önemli. Biz yan yana yaşıyoruz. Yunanlar olarak, Türkiye’de demokrasiyi ve Avrupa’ya dönük bir Türkiye’yi destekliyoruz. AB’nin duruşu ve taahhütlerinde net olması ve Türkiye’nin de zorlu bir dönemin ardından yönünü çizmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLDİ

AB-Türkiye mutabakatının, Balkan sığınmacı geçişlerine tek taraflı kapatılmasının ardından zorunlu bir girişim olduğunu kaydeden Çipras, “Türkiye, taahhütlerini yerine getirerek ve Ege’de göç akışını azaltarak mutabakata bağlılığını gösterdi. Ancak, Doğu Ege adalarında durum halen zor” ifadelerini kullandı. Bu arada Erdoğan’ın ziyareti için 3 binin üzerinde Yunan polisinin yanı sıra Türkiye'den gelen 200 kişilik özel güvenlik ekibi görev yapacak.

Tarihi ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 65 yıl aradan sonra Yunanistan ‘a giden ilk Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün sürecek ziyaretinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos tarafından karşılanacak. Görüşmelerde Kıbrıs ve bölgesel konular, ortak yatırımlar iktisadi ve ticari işbirliği masada olacak. Kıbrıs konusunda başarısızlık ile sonuçlanan Cenevre süreciyle ilgili değerlendirmelerin liderler düzeyinde ele alınması bekleniyor. Yine bölgesel gelişmeler de değerlendirilecek konular arasında.

SELANİK’E YHT VE FERİBOT SEFERİ

Görüşmelerde ekonomi başlığı ağırlıklı olarak ele alınacak. Ortak yatırımlar ekonomik ve ticari işbirliği masada olacak. İki ülke arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi açısından karşılıklı olarak atılacak adımlar teker teker değerlendirilecek.

ÜÇ TASARI İÇİN SOMUT ADIM

Erdoğan’ın Atina ziyaretinde üç önemli tasarıya ilişkin somut adım atılması bekleniyor, İzmir’den Selanik’e insan ve yük taşımacılığına ilişkin feribot seferleri, İstanbul’dan Selanik’e Yüksek Hızlı Tren hattı döşenmesi, Kipi ve İpsala gümrük kapılarına köprü kurulması somut başlıklar arasında yer alıyor.

  • En son Bayar gitmişti
  • Görüşmeler sırasında 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a kaçan FETÖ terör örgütü mensubu askerlerin iadesiyle ilgili süreç Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir kez daha gündeme getirilecek. Erdoğan, Çipras ile gerçekleştirdiği görüşmelerde de bu konuyu gündeme taşımıştı. Türkiye’den Yunanistan’a cumhurbaşkanı düzeyinde son ziyaret 1952’de Celal Bayar tarafından gerçekleştirilmişti.

#Yunanistan
#Türkiye
#Çipras
#FETÖ
6 yıl önce