|

Darbenin sivil yöneticileri

FETÖ’nün sivil imamları, 15 Temmuz 2016’da Akıncı Üssü’nden terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in direktifleri doğrultusunda darbe girişimini yönetti. Darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz dışındaki 4 FETÖ imamı, Akıncı Üssü davasında 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 12:40 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Harun Biniş
Harun Biniş
ABDULLAH SARİCA

Darbe girişimden sonra ismi “Mürted” olarak değiştirilen Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, FETÖ’nün ihanet girişiminin yönetildiği ana karargâh olarak kullanıldı. Örgütün sivil imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş, elebaşı Gülen’in talimatının ardından darbe planını uygulamak için Akıncı Üssü’ne gitti. Söz konusu sivil imamlar, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine kaçmaya çalıştıkları sırada yakalandı.


  • Gözaltına alınan darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz, mahkemece serbest bırakılmasının ardından sırra kadem bastı. Batmaz, Çiçek, Oruç ve Biniş ise yargılandıkları Akıncı Üssü davasında yönetici sıfatıyla bütün eylemlerden sorumlu tutularak 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. İşte sivil aktörler ve kalkışmadaki rolleri ile akıbetleri.

Defalarca elebaşı Gülen’le görüştü

Darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten sivil imamlardan Kemal Batmaz, darbe girişimine kadar FETÖ’nün “Hava Kuvvetleri imamı” olarak faaliyetlerine devam etti. Batmaz’ın darbe girişimiyle ilgili hazırlıklar kapsamında birçok kez ABD’ye giderek elebaşı Gülen ile görüştüğü tespit edildi.


TALİMATI ALDILAR

  • Batmaz, darbe girişiminden hemen önce Adil Öksüz ile ABD’ye gitti. Batmaz ve Öksüz, örgütün elebaşı Gülen’den son talimatları alıp 13 Temmuz’da yine aynı uçakla Türkiye’ye döndü. Darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde vurulacak hedeflerin belirlenmesi ve bu yerlerin bombalanması yönünde FETÖ’cü askerlere emirler verdi. Batmaz’ın faaliyetleri, Akıncı Üssü’ndeki güvenlik kameralarına da yansıdı. Üs komutanı eski tuğgeneral Hakan Evrim’in baş selamı vermesi, Batmaz’ın yapılanmadaki konumunu göz önüne serdi. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Akıncı Üssü’nden diğer sivil imam Harun Biniş ile kaçarken yakalanan Batmaz, savcılık ifadesinde tıpkı Öksüz gibi “arsa bakmaya” gittiğini iddia etti.
#Darbe
#​FETÖ
#Akıncı Üssü
#Fetullah Gülen
#Adil Öksüz
3 yıl önce