|

Darwinci akademisyenler evrim teorisi isyanı çıkardı

Çeşitli üniversitelerden 700 akademisyen liselerde ve üniversitelerde Evrim Teorisi'nin daha ayrıntılı ele alınması için imza toplayarak Milli Eğitim Bakanlığı'na ve YÖK'e dilekçe gönderdi.

Yeni Şafak
01:00 - 20/02/2006 Monday
Güncelleme: 11:11 - 6/06/2017 Tuesday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

----------------------- Haberler başlangıç---------------------------

"Geleceğimizi Ortaçağ karanlığına teslim etmeyeceğiz" denilerek başlayan dilekçede Türkiye'nin son yıllarda Darwin'in evrim teorisinden uzaklaştığı belirtildi. Üniversite Konseyleri Derneği öncülüğünde bir araya gelen akademisyenler "Deneysel çalışmalar her geçen gün evrim kuramının etki alanını daha da genişletmektedir" dedi. Okullarda evrim teorisine ilişkin vurguların azaltıldığını öne süren akademisyenler, fen ve biyoloji derslerinin yaratılış inancınını güçlendirdiğini belirtti.

ABD MÜFREDATTAN ÇIKARDI

Sadece Türkiye'deki eğitimi eleştirmeyen akademisyenlerin hedefinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim sistemi de yer aldı. ABD yönetiminin bir çok eyalette evrim kuramını müfredattan çıkarttığını belirten akademisyenler, "Evrim kuramının gerici iktidarların hedef tahtasına yerleşmesi sadece Türkiye ile sınırlı değildir. ABD yönetimi ile sıkı ilişkileri olan köktendinci Hıristiyan cemaatlerin evrim karşıtı söylemleri, Türkiye'deki evrim karşıtı hareketlerin temel argümanlarını oluşturuyor" dedi. Akademisyenler ABD'den başlayan evrim karşıtı düşünceleri, "Ortaçağ yanlısı karanlık düşünceler" olarak niteledi.

KİTAP HAZIRLIYORLAR

700 akademisyen dilekçesinde evrim teorisini ele alan yeni bir kitap hazırladıklarını da açıkladı. Öğretim üyeleri hazırlayacakları bu evrim kitabının gerici(!) ve bilim dışı unsurlara karşı okullarda okutulmasını teklif etti. İlk ve orta dereceli okulların ders kitaplarında ve müfredatta "Evrim Teorisi" konusunun ayrıntılı işlenmesi talebi MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından değerlendirilecek. Öğretim üyeleri dilekçelerinde, derslerinde evrim kuramının üzerinde duran öğretmen ve öğretim üyeleri hakkında soruşturma açılmamasını ve açılan soruşturmaların geri alın-masını da talep etti.

  • ANKARA.
    EVRİM KİTABI İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

    Öğretim elemanlarının "evrim kitabı" için bir araya geldiği üniversite ve kitap çalışmasını yürüten temsilciler:

    Abant İzzet Baysal İİBF Yrd. Doç. Dr. Fevzi EnginAkdeniz Üniversitesi Biyoloji Prof. Dr. Atila YanıklıoğluAnadolu Üniversitesi Eğitim Fak. Prof. Esmehan Ağaoğlu Bilgi Üniversitesi SBF Doç. Dr. İlhan İkeda Boğaziçi Eğitim Fak. Prof. Dr. Ali Baykal İstanbul Cerrahpaşa Tıp Prof. Dr. Müzeyyen Erk Çukurova Eğitim Fak. Doç. Dr. O.Küçükosmanoğlu Dokuz Eylül Kamu Yönetimi Ferhat Akbey Galatasaray İktisat Burak Gürbüz ODTÜ Felsefe Dr. Ayhan Sol OMÜ Tıp Prof. Dr. Mehmet Koyuncu Yıldız İktisat Dr. Müge Akad
    ----------------------- Haberler son--------------------------


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 years ago