|

Deli dana değil Creutzfeldt Jacob

Mudo mağazalarının ortaklarından Ayşe Soysal'la ilgili, bir tv'de yayınlanan 'deli dana hastalığına yakalandığı' yönündeki haber, doktorunca yalanlandı. Dr. Çoban, "Soysal, Creutzfeldt Jacob hastası" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/05/2005 Salı
Güncelleme: 16:37 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL


    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji bölümünde yatan Mudo mağazalarının ortaklarından olan Ayşe Soysal'ın 'deli dana hastalığına yakalandığı' yönündeki haber, panik ve endişe meydana getirdi. Hastalığın Türkiye'de ilk kez görüldüğü bilgisiyle bir özel televizyon kanalı tarafından duyurulan haber, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Soysal'ın doktorları tarafından yalanlandı.

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü'nde yatan ve bitkisel hayatta olduğu öğrenilen Ayşe Soysal'ın 4 Ekim 2004 tarihinde hastaneye yattığını belirten doktoru Prof. Dr. Oğuzhan Çoban, "O tarihteki teşhiste hastamızın Creutzfeldt Jacob hastalığına yakalandığını tespit etmiştik. Aradan geçen süre içinde gerek Türkiye'de, gerekse de yurtdışında yapılan tahliller sonucunda teşhiste bir değişiklik olmadı" dedi.

    'Hastalık, deli dana ile aynı familyadan'

    Creutzfeldt Jacob hastalığının deli dana ile aynı familyadan olduğunu belirten Prof. Çoban, "Ancak, bu hastalığın deli dana hastalığı ile bir alakası yok. Aynı familyada bir benzerlik var. Ama bu aynı şey değil. Bu hastalığın dört şekli var. Bir tanesi en sık görüleni, yani, insanlarda normal olarak rastlanan Creutzfeldt Jacob hastalığıdır" dedi.

    Aileden geçen genetik bir hastalık türü daha olduğunu belirten Dr. Çoban, "Bir de doktor müdahalesi geçen türü var. Bir de sonradan çıkan hayvanlardan geçen hastalıktır. Hayvanlardan geçenine deli dana hastalığı deniliyor" dedi. Creutzfeldt Jacob'un yeni bir hastalık olmadığına vurgu yapan Prof. Çoban, "Bu hastalık 1925 yılından beri bilinen bir hastalık. Her toplumda milyonda bir görünüyor. Türkiye nüfusuna göre yılda 80 vaka olması normal. İngiltere'de her yıl 40-50 hastaya bu hastalığın teşhisi konuluyor. Önceki ay da 3 tane hastamız hastanemizde aynı teşhisle tedavi gördü ve çıktı" dedi.

    Ayşe Soysal'ın şuuru kapalı
    Deli dana hastalığının hayvanlardan insanlara bulaştığını söyleyen Prof. Çoban, "1970 yılına kadar deli dana bilinmiyordu. Bu hastalık koyunlarda bulunan bir hastalıktı. Ancak koyunlardan kesinlikle insanlara geçmiyor. İngiltere'de koyun bağırsağından inek yemi yapıldığında, yemden ineklere bulaştı. Daha sonra da inek etinden bazı insanlara bulaştı. Bütün dünyada 160 deli dana hastası var. Bunların 155'i İngiltere'de. Ayşe Soysal'da bulunan Creutzfeldt Jacob her insanda rastlanabilecek normal bir hastalık. Bu hastalığın tedavisi olmadığı için hastamızın özel odasında bakımı devam ediyor" şeklinde konuştu. Öte yandan 58 yaşındaki Ayşe Soysal'ın şuurunun kapalı olduğu ve hiçbir müdahaleye cevap vermediği belirtildi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce