|

Demirel: 7 sene çok uzun

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Bence cumhurbaşkanlığı için 7 sene çok uzun. 7 senede devir değişiyor. Onun için 5 sene gayet iyi bir zaman" dedi.

Aa
00:00 - 12/06/2009 Cuma
Güncelleme: 12:40 - 12/06/2009 Cuma
Yeni Şafak
Demirel: 7 sene çok uzun
Demirel: 7 sene çok uzun

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'yle Isparta Valisi Ali Haydar Önen'i makamında ziyaret etti. Isparta'ya Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile fen lisesi ve Nazmiye Demirel İlköğretim Okulu'nun mezuniyet törenlerine katılmak için geldiğini belirten Demirel, SDÜ'nün 17 yıl gibi kısa sürede Türkiye'de ve dünyada itibar gören üniversiteler arasına girdiğini belirtti.

Valilikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, bir gazetecinin “Yeni siyasal yapılanmaları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Siyaset canlı bir şey, nasıl insanlar zaman içinde üstlerini başlarını değiştirmek zorunda kalıyorlar, siyaset de öyle. Siyaset kendi dinamikleriyle kendi engellerini ortadan kaldırır. Türkiye 60 senedir çok partili siyasi hayatı yürütüyor. Çok sıkıntılarımız oldu ama halk siyaseti sevmiştir, halk siyasetin kendisi tarafından yapılmasını ister.”

Halkın siyasete daha fazla ağırlık koyması gerektiğini vurgulayan Demirel, siyasi partilerin de daha iyi organize olarak ülke sorunları için yarışmalarını istedi.

Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili bir soru üzerine de Demirel, bunun şekille ilgili bir sorun olduğunu, yapılan referanduma göre cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olmasının ve halk tarafından seçilmesinin belirlendiğini söyledi.

Demirel, şöyle devam etti:

“Şimdi bir referandum yapıldı anayasa değişikliğinin ardından. Bu sonuca göre cumhurbaşkanının görev süresi 5 senedir, halk tarafından seçilir ama öyle bir döneme denk geldi ki cumhurbaşkanı seçildi, ardından da referandum yapıldı. Anayasa değişikliği yapılmış ama referandum yapılmamış olduğu için o gün (son cumhurbaşkanı seçimi) cumhurbaşkanı 7 seneliğine seçilir, meclis tarafından seçilir kuralı vardı. Bu durumu üniversiteler, hukukçular ve siyasetçiler tartışır, sonunda da bir karara varılır. Şu anda da tartışmalar var. Bazıları 7 sene olacak diyor, bazıları 'Hayır, 5 sene olması gerekir' diyor. Türkiye'nin gündeminde sanki tartışma eksikmiş gibi bir tartışma daha geldi. Bence cumhurbaşkanlığı için 7 sene çok uzun. 7 senede devir değişiyor. Onun için 5 sene gayet iyi bir zaman. Bu benimsendiği için anayasa değişikliği yapılmıştır. Bugünkü mesele şekil meselesidir. Bunu meclis halledecektir.” Ziyarette Vali Önen'den Isparta'nın sorunları ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Demirel, sanayileşmeye daha fazla önem verilmesini istedi. Yeni teşvik yasasının çıkarıldığını ifade eden Süleyman Demirel, Isparta'daki vatandaşlardan kentlerine yatırım yapmalarını istedi.


15 yıl önce