|

Demirel Gürtuna'yı kutladı

Ali Müfit Gürtuna'yı ziyaret ederek İstanbul'un sorunları hakkında brifing alan Demirel, İstanbul'da su, hava kirliliği ve çöp sorunu gibi konularda büyük mesafe katedildiğini ifade etti.

Yeni Şafak
00:00 - 22/06/1999 Salı
Güncelleme: 12:04 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İstanbul- 18 Nisan seçimlerinden sonra ziyaretçi akınına uğrayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın dünkü ziyaretçisi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di. Gürtuna'dan İstanbul'un sorunları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık hizmetleriyle ilgili birifing alan Demirel, İstanbul'da su, hava kirliliği ve çöp sorunu gibi konularda büyük mesafe katedildiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi'ne gelişinde, Başkan Ali Müfit Gürtuna tarafından belediye bandosu eşliğinde karşılanan Demirel, tören kıtasını selamladıktan sonra Gürtuna'nın makam odasına çıkarak, son seçimde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı olması dolayısıyla Ali Müfit Gürtuna'yı kutladı. Daha sonra birifing salonuna geçen Demirel, Gürtuna'dan birifing aldı. 21 sayfalık "İstanbul İçin Büyük Dönüşüm Projeleri" başlıklı brifing dosyasını okuyan Başkan Gürtuna, icraat, uzlaşma ve katılım ilkeleri etrafında çalışarak 2025 yılının İstanbul'unu oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul'da dört başlı bir yönetim olduğunu ifade eden Gürtuna, mevcut yerel yönetim mevzuatının İstanbul'un dinamizmi karşısında yetersiz kaldığını vurgulayarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetki sınırlarının İstanbul il sınırları ile örtüştüğü bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Demirel'i yapımı tamamlanan Topkapı Kavşağı yolunun açılışına davet eden Gürtuna, Yenikapı-Bandırma arasında sefere konacak hızlı feribota da Süleyman Demirel Feribotu ismini vereceklerini bildirdi.

Demirel'den destek istedi

Hizmetlerin verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için bazı sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurgulayan Gürtuna, Demirel'den merkezi hükümetten mali destek, vergi gelirleri, belediyenin sağladığı kredilere Hazine garantörlüğü, İstanbul için önem taşıyan projelerin onaylanması, deniz ulaşımı için gümrüksüz akaryakıt ve belediye yetkilerinin artırılması konusunda destek istedi.

Gürtuna'dan sonra kürsüye gelen Demirel ise Gürtuna'nın destek isteklerine hiç değinmezken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri arasında yer alan tüp geçit ve Melen projeleri konusunda yeşil ışık yaktı. İstanbul'un tarihi ve kültürel yapısıyla Türkiye'nin simgesi olduğunu ifade eden Demirel, İstanbul'un sorunlarının tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu kaydederek, "Devlet İstanbul'un her türlü sorununa eğilmek mecburiyetindedir. Mevcut kaynakları iyi kullanıp, gerekirse yeni kaynaklar bularak geleceğin İstanbul'una dönüştürmek zorundayız. Büyükşehirler, içinde yaşanılabilir, içinde yaşayanların mutlu olduğu şehirler olmalıdır. Tüp geçit ve Büyük Melen projeleri biran evvel gerçekleştirilmeli. Çok geç kaldık" şeklinde konuştu. Konuşmasında özellikle hava kirliliği, su ve çöp sorunu konusunda büyük mesafe katedildiğini anlatan Demirel, büyükşehirlerin içinde yaşanılabilir olması gerektiğini belirterek, bu görevi sadece Büyükşehir Belediyesi'ne bırakmanın doğru olmadığını söyledi.

Daha sonra Demirel'e, Başkan Gürtuna tarafından Demirel'in portre resminin de bulunduğu çeşitli, plaket ve hediyeler verildi. Demirel, tören sonrasında belediye binasında kalarak Gürtuna ile birlikte öğle yemeği yedi. Demirel daha sonra Bayrampaşa'daki gıda merkezi Mega Center'in açılışını yapmak üzere belediyeden ayrıldı.

Demirel'in ziyareti sırasında Belediye Sarayı'nın üzerinde ve karşısında bulunan binalar ile Şehzadebaşı Camii'nin şerefesinde, güvenlik önlemi olarak keskin nişancı özel timler görev yaptı. İstanbul Valisi Erol Çakır ile Emniyet Müdürü Hasan Özdemir`in de katıldığı ziyarette, brifing programının sunuculuğunu spiker Mesut Mertcan yaptı. Brifing öncesi de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin icraatını anlatan 8 dakikalık bir sinevizyon gösterisi sunuldu.


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce