|

Derin ittifakın gündemi 'terör'

Türkiye-İsrail işbirliği yeni bir uluslararası konferansla devam ediyor. İsrail "Kontr Terörizm Enstitüsü" tarafından düzenlenen konferans 21-23 Şubat tarihleri arasında kurumun İsrail'in Herzliya kentinde yapılacak.

.
00:00 - 7/02/2000 Pazartesi
Güncelleme: 12:25 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Derin ittifakın gündemi 'terör'
Derin ittifakın gündemi 'terör'

ANKARA- Son dört yıldır pekçok alanda yoğunlaşan Türkiye-İsrail işbirliği, yeni bir konferansla devam ediyor. İsrail "Kontr Terörizm Enstitüsü" (ICT) tarafından düzenlenen konferans, 21-23 Şubat tarihleri arasında kurumun merkezi İsrail'in Herzliya kentinde yapılacak. "İntihar Terörizminin Önlenmesi" başlığı ile yapılacak uluslararası konferansa, birçok ülkeden uzman katılacak. Programa, Türkiye'den Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı (TOSAV) Başkanı Prof. Dr. Doğu Ergil katılacak. İsrail ve Türkiye'nin 1996 yılında imzaladıkları askerî işbirliği anlaşması, yıllık toplantılarla devam ediyor. İsrail-Suriye barış görüşmeleri kesintili olarak devam ederken, Türkiye-İsrail işbirliği farklı alanlarda 'derinlik' kazanıyor. İki ülke arasında özellikle terör konusundaki işbirliği sürekli gündemde tutuluyor. Konferans çerçevesinde güvenlik ve istihbarat birimleri için düzenlenecek kapalı bir seminere, Türkiye'den askerî ve istihbari elemanların katılması bekleniyor.

İntihar saldırıları

Türkiye, Sri Lanka, İsrail ve ABD'nin son 10 yılda sivil ve askerî hedeflere yönelik intihar eylemlerine sahne oldukları belirtilen konferans ile ilgili bir tanıtımda, bu eylemin giderek yaygınlaştırıldığına da dikkat çekildi. İntihar eylemlerin önlenmesinin zorluğu nedeniyle, konferansın çok sayıda terör uzmanlarını biraraya getireceği belirtildi. Konferansa katılacak uzmanlar, İsrail, ABD, Türkiye, İngiltere, Sri Lanka ve Filistin'den gelecek. Ayrıca İsrail ve başka ülkelerden uzmanların katılacağı "çözüm" amaçlı kapalı bir güvenlik seminerinin de düzenleneceği belirtiliyor. Bu bölüme Türkiye'den Genelkurmay ve MİT mensuplarının katılması bekleniyor. 21 Şubat'ta başlayacak konferansın açılışını İsrail İç Güvenlik Bakanı Shlomo Ben Ami yapacak. Ardından düzenleneck "uluslararası terörizm" konulu panelde, ICT Başkanı Uzi Arad bir konuşma yapacak. Aynı gün tartışılacak konular arasında ülkelerin intihar eylemlerine verdikleri karşılık da bulunuyor. "Uluslararası Terörizmde Gidişat" konulu bölümde ise İsrail'in önde gelen PKK uzmanlarından ve ITC araştırmacılarından Dr. Ely Karmon bir konuşma yapacak. "Uluslararası Terörizm ve Uluslararası İşbirliği" bölümünde Amerikan dış istihbarat teşkilatı CIA Ortadoğu bölümü eski başkanı Frank Anderson söz alacak. ABD'den ayrıca Dışişleri Bakanlığı Kontr Terörizm Dairesi Koordinatörü Michael Sheehan da konferansa katılarak görüşlerini aktaracak.

Tek Müslüman katılımcı ülke Türkiye

Konferansta dikkat çeken bir başka nokta ise, Ortadoğu'daki Arap ülkelerinden konuşmacı bulunmaması. Katılımcı tek Müslüman ülke Türkiye olacak. İsrail işgali altındaki Filistin'i ise Filistin Araştırma ve Bilim Merkezi'nden Dr. Halil Şikaki temsil edecek.

24 yıl önce