|

Devirlerde son aşamaya gelindi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ) ile Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi'nin devrinde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 30/07/2013 Salı
Güncelleme: 13:53 - 30/07/2013 Salı
Yeni Şafak
Devirlerde son aşamaya gelindi
Devirlerde son aşamaya gelindi

Enerji sektörü gazetecileri ile Ankara'da iftar yemeğinde buluşan Özdemir, ELDER olarak dağıtım şirketlerinin tamamını temsil eden bir yapılarının olduğunu ve dernek gibi değil, Eneri Bakanlığı ve EPDK ile birlikte mesai yapan bir kuruluş olmayı hedeflediklerini söyledi. Sektörünün yüzde 90'ını temsil edecek Enerji İşadamları Derneği''nin (ENİAD) kurulacağını açıkladı. ELDER üyelerin aynı zamanda elektrik üreticisi olduğunu da kaydeden Özdemir, ''Türkiye''deki kurulu gücün yüzde 90'ini temsil edecek ENİAD kuruluşu için çalışmalarımız sürüyor. Enerjinin üretilmesi, tedariği ve pazarlanmasında ve sorunların çözümü için birer vekil olacak bir dernek oluşturuyoruz.'' dedi.

Kısaca Enerji Borsası olarak tanımlanan EPIAŞ'ın kurulmasında adımları memnuniyetle izlediklerini aktaran Özdemir, Türkiye''deki kurulu gücü göz önüne aldıklarında EPIAŞ''ın dünyanın 3. büyük enerji borsası olacağını savundu. Özdemir, ''Borsanın merkezinin İstanbul veya Ankara olması fark etmez. Yeni sistemle Türkiye''nin her yerinden borsaya ulaşım zaten mümkün.'' ifadelerini kullandı.

''LİSANSIZ ELEKTİRİK ÜRETİCİLERİNİN SİSTEME BAĞLANMA TALEPLERİNİ ALIYORUZ''

ELDER Başkanı Özdemir, lisanssız elektrik üreticilerinin sisteme bağlanma taleplerini aldıklarını da açıkladı. Şebeke idaresi nedeniyle başlangıçta sıkıntılar yaşanabileceğini kaydeden Özdemir, bu sorunun giderilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Türkiye genelinde lisanssız üreticilerden 1000'e yakın sisteme bağlanma talebi geldiğini dile getiren Çağlayan, dağıtım şirketlerinin bu başvuruları kabul oranının yüzde 70, bu başvuruların toplam gücü 250 megavat (MW) olduğunu bildirdi. Özdemir, Uludağ EDAS için gecen ay itibariyle sisteme bağlanma için gelen talebin ise 129 MW, kurulu güç 40 MW olduğunu açıkladı.

''YATIRIM GÜCÜMÜZE EK OLARAK MEDYAYI DAHİL ETMEK İSTEDİK''

Nihat Özdemir, sohbet sırasında medya sektörüne neden giriş yaptıkları ile ilgili yöneltilen bir soruya da şöyle cevap verdi:

''Kolin-Limak- Cengiz ortaklığı enerji dağıtımında 9,6 milyon aboneye ulaşıyor. Avrupa'ya bakınca bu rakamın ilk 10'a girdiğini görüyoruz. Grup şirketlerimiz enerji üretimi, dağıtımı ve pazarlaması, çimento, turizm ve maden sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu büyüklüğe sahip bir grubun medyaya da dahil olmasını istedik. Şartlar uygun hale geldiğinde de bu güce ek olarak medya sektörüne dahil olarak Aksam gazetesi, SKYTURK ve önemli radyo kanallarına sahip olduk.''

Daha önce devraldıkları Uludağ ve Çamlıbel''deki tecrübelerinin Boğaziçi ve Ayedaş'a da aktaracaklarını ifade eden Özdemir, kayıp-kaçakta özel sektöre devirlerle hızlı bir düzelme olacağına inandıklarını belirtti. Üç yıl içinde kayıp kaçağı tek hanelerde göreceklerini umut eden Özdemir, ''Teknik kayıpları yalnızca yatırımla asabiliriz. Biz artik bu konunun uzmanları olduk, nereye hangi metodun kullanılacağını inceleyip uygulayacağız.'' diye konuştu.


11 yıl önce