|

'Dinsel özgürlüğün sağlanması şart'

.
00:00 - 17/10/1999 Pazar
Güncelleme: 16:30 - 17/12/2013 Salı
Yeni Şafak
'Dinsel özgürlüğün sağlanması şart'
'Dinsel özgürlüğün sağlanması şart'

İSTANBUL- Belçika Leuven Katolik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Rik Torfs, dinsel özgürlüğün vazgeçilmez bir şart olduğunu belirterek, "Dinsel özgürlük olmazsa, diktatörlük şıp diye geliverir" dedi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenlenen "Din-Devlet İlişkileri/Tarihsel Perpektif" konulu sempozyuma dün de devam edildi. Fırat Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun ikinci gün ilk oturumuna Almanya Trier Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gerhard Robbers başkanlık etti. FP Milletvekili Abdülkadir Aksu'nun da izlediği ilk oturuma Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu ve Belçika Leuven Katolik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Rik Torfs konuşmacı olarak katıldı.

'Devlet adaleti dağıtma sistemidir'

Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Şerif Mardin, Osmanlı'daki devlet sisteminin ümmetçi bir yapıya sahip olduğunu savundu. Mardin, Batı tipi devlet modelinin Türkiye'de yukarıdan aşağıya doğru şekillendirilmesinden kaynaklanan karışıklıkların uzun vadede Müslümanlar'a zarar veren bir yapıya büründüğünü ifade etti.

'Türkiye'de tenkid yok'

Hem devlet hem din adamlarının söylemlerini bir çatışma ekseni etrafında tuttuklarını savunan Mardin, "İslami söylemler çağımızda gittikçe mutlakiyetçi bir vurguyla ortaya çıkmaktadır. Tenkid yönünden eksik olan bu tutum İslami söylemleri çelimsiz bırakmakta" diye konuştu.

'Anayasamız tam laik değil'

Prof. Dr. Ahmet Mumcu ise laikliğin temel ölçüsünün egemenlik konusundaki dayanağı olduğunu belirterek, "Egemenliğin kaynağı insan değilse laiklik yoktur. T.C. Anayasası da laikliği tam anlamıyla himaye eden bir Anayasa değildir. 24. Madde'de olduğu gibi Anayasamız, ne laikliği savunanları ne de laikliğe karşı çıkanları tatmin etmektedir" dedi.

'Dinsel özgürlük şart'

Prof. Dr. Rik Torfs ise dinsel özgürlüğün vazgeçilmez bir şart olduğunu belirterek, "Dinsel özgürlük olmazsa, diktatörlük şıp diye geliverir" dedi. Dinin ahlak açısından devlet içinde önemli bir yeri olduğunu kaydeden Torfs, Avrupa'da dine karşı yeni bir ilgi akımı olduğunu söyledi. Batı Avrupa ülkelerinin insan haklarına daha fazla önem verdiğini vurgulayan Torfs, konuşmasında Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'daki din-devlet ilişkileri hakkında bilgi verdi.


25 yıl önce