|

'Dış fona ihtiyacınız yok'

IMF uzmanları yükselen Avrupa ekonomilerinde yabancı banka ortaklıklarına ilişkin bir Çalışma Raporu hazırladı. Raporda, "Rusya ve Türkiye yükselen ekonomilerde Avrupa'da yabancı bankalar tarafından kısa vadeli fonlamaya en az bağlı ülke görünümündeler" denildi

Ankara
00:00 - 2/04/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:27 - 2/04/2009 Perşembe
Yeni Şafak
'Dış fona ihtiyacınız yok'
'Dış fona ihtiyacınız yok'

IMF uzmanlarının hazırladığı çalışma raporuna göre, Türkiye ve Rusya yükselen ekonomiler arasında kısa vadeli fonlama açısından yabancı bankalara diğer Avrupalı komşularına göre daha az bağımlı durumda. IMF uzmanları ülkelerin ekonomi politikalarını hazırlayanların dış finansal yatırımların oluşturduğu karşılıklı bağımlılıktan kaynaklanan riskleri yönetmek için ihtiyatlı ve yeterli biçimde hazırlıklı olmaları gerektiğini de belirtti. IMF uzmanları Andrea Maechler ve Li Lian Ong "Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa Ülkelerinde Yabancı Bankalar" başlıklı bir Çalışma Raporu hazırladı. Raporda Avrupa'da yükselen ekonomilerin (CESE ülkeleri) bulunduğu bölgede borç alan ve kreditör ülkelerde yabancı banka kredilerinden kaynaklanan potansiyel riskler incelendi. Çalışmada yabancı bankaların kredi aktardıkları bazı "ev sahibi" ülkelerin kredilerdeki ani geri çekilmelerle daha fazla risk altında bulunmaya başladıkları, yabancı bankanın kaynağı olan "yuva" ülkelerin de benzer risklerle karşı karşıya oldukları bildirildi. Rapora göre 2007 sonunda doğudaki yükselen ekonomilerde Avrupa'da toplam yabancı krediler şöyle (Bölge toplamının yüzdesi): "Polonya 15,2, Rusya yüzde 13,9, Çek Cumhuriyeti yüzde 11,4, Türkiye yüzde 9,9, Macaristan yüzde 9,2"

YUNANİSTAN ÇOK ÖNEMLİ

Rapordaki diğer bilgilere göre, Yunanistan, bankalarının kredi ilişkisi açısından Türkiye ve Bulgaristan için en önemli yabancı kreditör. Yunanistan bankalarının kredileri Türkiye'de toplam yabancı alacakların yüzde 20'sini, Bulgaristan'da ise yüzde 28'ini oluşturuyor. Yunanistan bankalarının diğer bölge ülkelerinde de yatırımları bulunuyor.

DÖVİZ GİRİŞİ ARTAR

IMF'nin açıkladığı bu rapora iki açıdan bakmak lazım. Ekonomist Deniz Gökçe, Yeni Şafak'a şu değerlendirmeyi yaptı; “Birincisi yurtdışındakilerin Türkiye'ye bakış açısı ikincisi ise yurtiçindekilerin Türkiye'ye bakış açısı. Bizim milletimiz biraz kötümser olduğu için IMF'nin bu raporunun herhangi bir etkisi olmaz. Fakat yabancılar elinde veriler olmadan herhangi bir açıklama yapmayacağını bildikleri için bu enformasyonun yabancılar nezdinde bir değeri olacaktır. Bu da yabancıların Türkiye'ye olan döviz girişinin artmasına neden olacaktır.”


Türkiye ve Rusya kısa vadeli fonlamaya daha az bağımlı

IMF'nin raporuna göre orta, doğu ve güneydoğu Avrupa ülkelerinde bulunan banka dışı özel sektör, giderek artan biçimde dış bankaların fonlamalarına bağımlı hale geliyor. Çek Cumhuriyeti'nde dış banka kredileri, ülkedeki toplam banka kredilerinin yüzde 80'i düzeyinde bulunuyor. Bölgedeki "yükselen ekonomiler" yani (Rusya ve Türkiye) yabancı bankalar tarafından kısa vadeli fonlamaya en az bağlı ülke görünümündeler. Bankacılık dışı özel sektörün toplam kısa vadeli yükümlülükleri, her ne kadar doğrudan dış borçlanmalar bu miktarın yaklaşık üçte ikisini oluştursa da GSYİH'nın sadece yüzde 5'i dolayında.


2009'da ödememiz gereken borç 2,1 milyar $ azaldı

IMF anapara geri ödemelerinde süreci uzattı. 1 Nisan 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere, IMF anapara geri ödemelerinin "erken ödeme" esasına göre gerçekleştirilmesi uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Bu çerçevede, IMF anapara geri ödemeleri "normal ödeme" esasına göre yapılacak. Açıklamada, genel bir uygulama değişikliği niteliğinde olan bu düzenlemenin, Türkiye'nin IMF'ye anapara geri ödeme takvimine de olumlu yansıyacağı ifade edilerek, değişiklik kapsamında 2009 yılı dış borç geri ödemelerinin 2,1 milyar dolar daha düşük olacağı bildirildi.


15 yıl önce