|

Diyarbakır'da ele geçirildi: En tehlikeli elementler arasında bulunuyor

Diyarbakır'da düzenlenen operasyonda, 7 gram kaliforniyum olduğu değerlendirilen madde ele geçirildi, 3 zanlı gözaltına alındı. Doğada bulunmayan ve radyoaktivite içeren "kaliforniyum", en tehlikeli elementler arasında yer alıyor.

Yeni Şafak
10:35 - 13/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 10:54 - 13/03/2019 Çarşamba
AA
7 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi.
7 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile Kayapınar İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı araştırmada, Kayapınar ilçesinde oturan bir şüphelinin kaliforniyum olduğunu iddia ettiği madde ile yaklaşık bin tarihi sikkeyi satmak için alıcı aradığı bilgisine ulaşıldığı bildirildi.

  • Cumhuriyet Başsavcılığından alınan arama kararı doğrultusunda dün Kayapınar ilçesinde düzenlenen operasyonda zanlının, bahse konu maddeyi ve tarihi sikkeleri satmaya çalıştığı sırada suçüstü yakalandığı kaydedilen açıklamada, şüphelinin üzerinde ve aracında yapılan aramada 7 gram kaliforniyum maddesi olduğu iddia edilen madde ile Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu değerlendirilen bin 167 bronz sikke, 10 gümüş sikke, 3 yüzük, 15 obje olmak üzere toplam bin 195 tarihi eser ele geçirildiği aktarıldı.


AFAD ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna bilgi verildi

  • Ele geçirilen madde ve tarihi eserlerin, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı uyarınca muhafaza altına alındığı ifade edilen açıklamada, olayla iltisaklı 3 şüphelinin gözaltına alındığı, bahse konu maddenin incelenmesi amacıyla AFAD ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna bilgi verildiği vurgulandı.

Açıklamada, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara, azim ve kararlılıkla, aralıksız devam edildiği belirtildi.

Kaliforniyum en tehlikeli elementler arasında bulunuyor

  • Doğada bulunmayan ve radyoaktivite içeren "kaliforniyum", en tehlikeli elementler arasında yer alıyor.

Adını, ilk sentezlendiği Kaliforniya Üniversitesinden alan element, ağırlıklı olarak nükleer reaktörlerde, bunun dışında petrol kuyularında, nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırmalarında kullanılıyor.

Kaliforniyum nedir?

Kaliforniyum maddesi, 98 atom numarasına ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının şubat ayında ilk kez Kaliforniya Üniversitesi'ndeki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretilmiştir. Normal basınç altında biri 900 derecenin üstünde ve diğeri 900 derecenin altında olmak üzere iki farklı kristal yapıda bulunan Kaliforniyum maddesi, oda sıcaklığında hava ile temas ettiğinde yavaşça matlaşmaktadır.

Doğal yollarla elde edileniyor

Periyodik tabloda aktinitler serisinde bulunan Kaliforniyum, yeryüzünde bilindiği kadarıyla doğal bir şekilde elde edilememektedir. Fakat çeşitli nükleosentezlerin meydana gelmesi nedeniyle uranyum cevherlerinde birkaç dakikalığına da varlığını sürdürmektedir.

Kaliforniyum ne işe yarar?

Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan bir elementtir.


#Diyarbakır
#Kaliforniyum
5 yıl önce