|

Doktorlar bildiri yayınladı: Keşke daha fazlasını yapabilsek

Türkiye'den 4 bin 452 doktor Gazze’deki katliamı kınayan bir bildiri imzaladı. Üsküdar’da bir araya gelen doktorlar “Zulmü durdurun” yazılı pankartlar taşıdı. Dr. Iraz Özkan, “Çaresizlikleri beni çok üzüyor. Keşke daha fazla bir şey yapabilsem. Elimden gelse o sınır kapılarından ben de geçebilsem dediğim anlar çok oldu” dedi. Fatih’te de bir grup doktor kanlı önlüklerle yürüdü.

Saliha Engin
04:00 - 26/11/2023 Sunday
Güncelleme: 04:00 - 26/11/2023 Sunday
Yeni Şafak
Hekimler, “Doktorlar Filistin’e Destek Oluyor” yazılı pankart açtı.
Hekimler, “Doktorlar Filistin’e Destek Oluyor” yazılı pankart açtı.

Türkiye genelinde görev yapan yaklaşık 4 bin 452 hekim, İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırım niteliğindeki katliamı kınayan bildiriyi imzalayarak, uluslararası kuruluşlara saldırıların durdurulması çağrısı yaptı. Üsküdar’daki III. Ahmet Çeşmesi önünde bir araya gelen çeşitli branşlardan 100’e yakın hekim, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etti. Ellerinde “zulmü durdurun” ve “Filistinli kardeşlerimi öldürmeyin” yazılı dövizlerle Türk ve Filistin bayrakları taşıyan hekimler, “Doktorlar Filistin’e Destek Oluyor” yazılı pankart açtı.


VİCDANİ TAVIR ALMAYA DAVET EDİYORUZ

Doktorlar adına bildiriyi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Bıyıklı okudu. Bildiride, “Onurlu hekimlik görevini yürüten ve kahramanca mesleklerini uygulayan ‘beyaz bayraklı’ hekimler ve cefakâr yardımcı sağlık personelleri de bu barbarlıktan nasibini almış ve yüzlerce kayıp verilmiştir. Tüm bu kahraman meslektaşlarımıza selam ve dualarımızı iletiyoruz. Buna karşın Gazze’de hastanelerin havaya uçurulmasını isteyen 100 İsrailli doktorun, meslektaşımız olmasından ötürü utanç duyuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin duyarlı hekimleri olarak Filistin halkının izzetli direnişine destek veriyor, tüm dünyayı vicdani bir tavır almaya davet ediyoruz. İnsan hayatının kutsallığını koruma misyonu temelinde bu vahşete sessiz kalmayıp bir insan dahi öldürüldüğünde bütün insanlığın öldürüldüğünü haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi. Bildirinin İngilizce olarak da okumasının ardından hekimler İsrail’in saldırılarını alkışlayarak protesto etti.


Kanlı önlükleriyle sessizce yürüdüler

Bir başka doktor eylemi Fatih’te yapıldı. İstanbul’da çeşitli hastanelerde görev yapan doktor, sağlık çalışanı ve tıp fakültesi öğrencileri, İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla giydikleri kanlı önlüklerle II. Abdülhamid Han Türbesi’nden Sultanahmet Meydanı’na sessiz yürüyüş düzenledi. Burada, grup adına basın açıklamasını okuyan doktor Murat Can Çelik, “Hastaneler, hastalar, doktorlar ve sağlık çalışanları gibi en insani unsurlar bile saldırı altındayken, işte biz hekimlere, sağlıkçılara büyük sorumluluk düşmektedir. Biliyoruz ki hiçbir din, ırk yahut siyasi görüş hastanelerin, hekimlerin, çocukların bombalanmasını, sağlık hakkına ulaşımın engellenmesini onaylamaz, aksine buna karşı çıkar. Nitekim uluslararası hukuka göre de bu açık bir savaş suçudur” ifadelerini kullandı.


6 bin çocuk için kağıttan güvercin

İstanbul Üsküdar Sahili’nde İHH, TÜGVA, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Ensar Vakfı, Eğitim-Bir-Sen, ÜSİMDER, Verenel Derneği, YediHilal Derneği, Fütüvvet Eğitim Tesanüd ve Araştırma Vakfı, Safa Vakfı ve TİYEMDER’in katkılarıyla etkinlik düzenlendi. Ellerinde Filistin bayrağı taşıyan çocukların da katıldığı etkinlikte, Filistin’deki saldırılarda ölen çocuklarının isimlerinin yazıldığı 6 bin kağıt güvercinin bağlandığı Türk bayrağı şeklindeki uçurtma uçuruldu.


El ele zulme dur dediler

Bursa’da, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek için “Filistin İçin Çocuklarla El Ele Zinciri” yapıldı. Etkinlikte, Setbaşı Köprüsü ile Tophane Meydanı arasındaki yaklaşık 2 kilometrelik güzergahta el ele tutuşan çocuklarla zincir oluşturuldu. Program çocukların gökyüzüne ellerindeki balonları bırakmasıyla sona erdi.


Yemen kıyamda

Yemen’in birçok kentinde binlerce kişi Filistin halkına ve Gazze’ye destek için gösteri düzenledi. Gösterilerin adresi, başkent Sana, Marib, Taiz, El-Hudeyde, Hacce, Sada, Rime, El-Mahvit, El-Beyda ve Zemar kentleri oldu. Sana’daki gösterilere katılan binlerce Yemenli, Filistin bayrağı taşıdı ve Gazze’deki saldırıları kınayan sloganlar attı. Göstericiler ayrıca, İsrail ile ABD mallarının boykot edilmesini içeren dövizler taşıdı. Diğer kentlerdeki gösterilerde de İsrail’in sivillere dönük işlediği katliamlar ile hastanelerin hedef alınmasına tepki gösterildi.


Bu kez kutlama yaptılar

Fas’ın çeşitli kentlerinde Gazze’deki insani ara ve Filistinlilerin serbest bırakılması dolayısıyla kutlama gösterileri yapıldı. Fas Ümmetin Meselelerine Yardım Kuruluşunun çağrısıyla Tanca, Kazablanka ve Sale kentlerinde düzenlenen gösterilere çok sayıda Faslı katıldı. Gazze’deki insani ara kapsamında Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılmasının sevincini yaşayan Faslılar, Filistinlileri Gazze’den çıkarma planlarına tepkilerini gösteren pankartlar taşıdı. Göstericiler ayrıca, Gazze’deki Filistinlilerin kararlılığını destekleyen sloganlar attı.


İşgalin esas aktörü ABD

HAK-İŞ Kadın Komitesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Gazzeli kadınlara destek amacıyla yürüyüş düzenledi. Türkiye’nin 81 ilinden gelen üyeler, ATO Congresium önünde toplanarak, kortej halinde ABD Büyükelçilik binasının önüne yürüdü. Burada açıklama yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yüzyıl önce başlayan ve 75 yıldır planlı bir şekilde devam eden Filistin topraklarının işgal edilmesinin esas aktörünün ABD olduğunu belirterek, “Derisinin rengi, konuştuğu dil, yaşadığı coğrafya, inancı, etnisitesi ne olursa olsun zulme uğramış mazlumların yanında, zalimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.


ACILARINI PAYLAŞIYORUZ

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de Filistinli cefakar kadınlara ve masum bebeklere karşı yapılan zulme karşı olduklarını söyledi. İsrail’in yıllardır Filistin halkına yönelik saldırılarını devam ettirdiğini belirten Zengin, “Filistin halkının acılarını paylaşıyoruz” dedi.


Gazze’nin üzerindeki Puşide-i siyahı kaldıracağız

Bursa’da 89 farklı ülkeden 155 öğrenci Osmanlı Devletinin Kurucusu Osmangazi Han’ın türbesi önünde bir araya gelip “Gazze’deki İsrail zulüm son bulsun, çocuklar ölmesin” çağrısında bulundu. Bursa’nın işgal yıllarında meclise asılan puşide-i siyah örtüyü boyunlarına asan yabancı öğrenciler “Gazze’nin üzerindeki puşide-i siyahı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kaldıracak” dedi.


BİZİ ÖRNEK ALSINLAR

Bursa’da okuyan öğrencilerden Kosovalı Erjon Hashani, İsrail’i kınadıklarını belirterek, “Biz okulumuzda farklı ülkelerden, farklı milletlerden olsak da ümmet olarak kardeş gibi yaşıyoruz. Bence diğer devletler Türkiye’yi örnek alıp birlik ve beraberlik içinde Gazze’ye sahip çıkmalıdır” dedi.


#Filistin
#Gazze
#protesto
5 months ago