|

Dona karşı meyvelere sigorta zamanı

Mart ve nisan aylarının don görülen riskli dönemler olarak dikkati çektiğini vurgulayan TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, çiftçilerin 28 Şubat'a kadar dona karşı ürünlerini sigortalamalarını istedi.

00:00 - 20/02/2008 Wednesday
Güncelleme: 00:33 - 20/02/2008 Wednesday
Yeni Şafak
Dona karşı meyvelere sigorta zamanı
Dona karşı meyvelere sigorta zamanı

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, 2007 yılında verilen dolu, fırtına, hortum, yangın ve heyelan teminatlarına 2008 yılında depremin de eklendiğini, meyveler için don teminatının da isteğe bağlı olarak bu yıl da devam ettiğini belirtti. 2007 yılında en fazla tazminatı don hasarları için ödediklerini söyleyen Bora, geçen yıl 47 bin meyve bahçesinin don riski dâhil sigorta yaptırdığını, bu bahçelerden yaklaşık 19 bininde don zararı meydana geldiğini ve sadece bu nedenle yaklaşık 25 milyon YTL civarında tazminat ödemesi yapıldığını aktardı. Mart ve Nisan aylarının don görülen riskli dönemler olarak dikkati çektiğini vurgulayan Bora, “Sayılı Tarım Sigortaları Yasası kapsamında verilen teminatlar için 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Yasasının uygulanmayacağı da bilinmektedir. Bu nedenle özellikle meyveler için büyük risk oluşturan ilkbahar geç donları için zaman geçirmeden don ek teminatını da içerecek biçimde üreticilerimizin poliçelerini yaptırması büyük önem kazanmaktadır” dedi. 2008 yılı bitkisel ürün sigortaları poliçe tanziminin 1 Ocak tarihi itibariyle başladığını söyleyen TARSİM Genel Müdürü Bora, ürün ve bölge özelliklerine göre değişmekle birlikte don ek teminatı için sigorta yaptırmanın son tarihinin 28 Şubat olduğunun altına çizdi.

ERKEN SİGORTA KÜLFET GETİRMİYOR

Erken sigorta yaptırmanın üreticiye bir külfet getirmediğini söyleyen Bora, meyve tutumundan önceki dönemde veya sigorta teminatına girmeyen başka bir nedenle ürünün veriminde belirgin bir azalma olduğu takdirde bu durumu Mayıs ayı içinde Tarsim'e bildirmeleri gerektiğini, bunun fazla prim ödememeleri açısından kendi yararlarına olacağını vurguladı.


16 years ago