|

Dört milyar dolarlık vakıf

Yazar Nadire Mater'in burs aldığı MacArthur Vakfı'nın yılda 170 milyon doların üzerinde burs veren 4 milyar dolarlık bir vakıf olduğu ortaya çıktı.

.
00:00 - 28/07/2001 Cumartesi
Güncelleme: 11:45 - 26/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Dört milyar dolarlık vakıf
Dört milyar dolarlık vakıf

Gazeteci-yazar Nadire Mater'in "Mehmed'in Kitabı" adlı çalışması için 59 bin dolar burs aldığı The John D. and Catherine T. MacArthur Vakfı'nın yılda 170 milyon doların üzerinde burs verdiği ortaya çıktı.

Amerika'da yerleşik vakfın www. macfound.org adresindeki web sitesinden derlenen bilgilere göre vakıf 1978 yılında John. D. MacArthur tarafından kuruldu. 1897 yılında doğan ve tam da vakfın kurulduğu yıl ölen John D. MacArthur'ın karısı Catherine de kuruluşta yönetici olarak görev aldı. Vakıf, şimdilerde 4 milyar dolar parayı kontrol ediyor ve her yıl üniversitelere, akademisyenlere, gazetecilere ve araştırmacılara 170 milyon dolardan fazla burs veriyor.

Kimlere burs verdi?

Vakfın Mater haricinde burs verdiği isimlerden bazıları şunlar: "Meksika'dan Adolfo Aguilar Zinser ve San Angel'a 'Politik Değişim, Meksika'da Demokrasi, Tehlikeler, Fırsatlar ve Uluslararası Suçlama Arayışları' çalışması için 60 bin dolar. Japonya'dan Yoshiko Ashiwa ve David Wank'a 'Sivil Toplumun Yeniden İnşaası ve Modern Komünist Çağ' çalışmasından ötürü 100 bin dolar. Birleşik Krallık'tan (İngiltere) Jane K. Cowan'a 'Özdeşliğin Antropolojik Keşfi' çalışması için 59 bin 879 dolar. Macaristan'dan John S. Earle'a, 'Anti-Militaristleşme ve Rus Endüstrisi'ndeki Değişim Savunması' çalışmasından ötürü 69 bin dolar.

MATER: SAKLI BİRŞEY YOK

Gazeteci-yazar Nadire Mater ise, burs tahsisi ile ilgili şunları söyledi: "Kurumlardan ziyade, kişisel projelere, akademisyenlere, gazetecilere destek vermesiyle tanınan John D. and Catherine T. MacArthur Foundation da MacArthur ailesinin kurduğu anti-militarist, ulusal ayrımcılık gözetmeyen, çok kültürlü, toplumsal cinsiyet konusunda pozitif ayrımcı, ABD'nin yerleşik ulusal güvenlik ve uluslararası politikalarına karşı duran, karşıtlarınca 'sol-liberal' olarak tanımlanan bir kuruluş. Vakıf, Mehmedin Kitabı çalışması için bir yıllık bir sürede araştırma ve yazma karşılığı 59 bin dolar hibede bulunmayı kabul etti.Yazacak eseri, yapacak araştırması olup da bunu gerçekleştirecek zaman ve olanağı olmayan bütün araştırmacı yazar ve gazetecilerin bu olanaktanbir gün yararlanmasını diliyorum.


23 yıl önce