|

Edelman Haziran'da gidiyor

ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Türkiye'den ayrılıyor. Edelman'ın ABD Başkanı Bush'un Ulusal Günvenlik Danışmanlığı'na yada Pentagon'da daha etkili bir göreve getirilmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
01:00 - 19/03/2005 Cumartesi
Güncelleme: 15:42 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA


    Edelman'ın ülkesine dönme kararı, "sürpriz" olarak nitelendirildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Edelman, bir süre önce ABD Başkanı George W. Bush ile görüşerek Ankara'dan ayrılmak istediğini bildirdi. Bush'un onayından sonra ayrılma kararını netleştiren Edelman, geçen hafta bağlı olduğu ABD Dışişleri Bakanlığı'na istifa dilekçesini sundu.Türkiye'den ayrılacağını belirten mektubu yazdıktan sonra, Dışişleri Bakanlığı'na da kararını ilettiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de Edelman'ın görevden ayrılacağını bildiği kaydedildi.

    Washington çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Haziran'da yeni büyükelçi atanana kadar Ankara'da kalacak olan Edelman'ın, ABD Başkanı Bush'un, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirilmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Edelman'ın, Douglas Feith'ın yerine getirilebileceği yönündeki söylentiler de Washington'da güç kazanmıştı. Başkan Bush'un, Dünya Bankası Başkanlığı'na aday gösterilen Paul Wolfowitz'den boşalan yere, şu andaki Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'i gönderip yerine de Eric Edelman'ı getirmeyi planladığını belirtiyorlar.

    Edelman'ın görev yaptığı yaklaşık 2 yıl boyunca sorunlar yine devam etti. ABD'den gelen Arhon rahiplerinin, Büykelçi Edelman'ın evinde resepsiyon vermesi ve davetiyelerde Fener Rum Patriği için "ekümenik" sıfatının kullanılması kriz çıkardı. Hükümet milletvekillerine "resepsiyona gitme yasağı" koydu. Milletvekilleri de mektup göndererek ABD'nin tutumunu eleştirdi. ABD medyasında Türkiye aleyhine yazılar yayınlanması ve ABD'nin İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye aleyhine haksız ifadelerin yeralmasında rolü olduğu iddia edilen Edelman, son olarak, Cumhurbaşkanı Sezer'in Suriye ziyaretini "uluslarası camiaya uyup uymama" konusu haline getiren sözleriyle de tepki almıştı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce