|

Eğitimlerini tamamlayan Suriyeli sığınmacılar istihdam edilecek

Suriyelilerin iş hayatına katılmasına yönelik Birleşmiş Milletler ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı desteğiyle Isparta'da gerçekleştirilen eğitim çalışması tamamlandı. Sertifikalarını alan Suriyeli sığınmacılar tarım sektöründe istihdam edilecek.

Yeni Şafak
18:28 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 18:55 - 12/12/2017 Salı
AA
Suriyeli sığınmacılara, verilen eğitimin ardından, tarımda istihdam olanağı sağlanacak.
Suriyeli sığınmacılara, verilen eğitimin ardından, tarımda istihdam olanağı sağlanacak.

Isparta'da Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde, "Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Türkiye'nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklıklarının Desteklenmesi Projesi" gerçekleştirildi.

Suriyeli kursiyerler, proje kapsamında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde "Meslek Etiği", "Personel Hijyeni", "İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı", "Meslek Dili - Mesleki Terminoloji", "Temel Yaşam Becerileri ve Kişisel Gelişim" ve "Elma Yetiştiriciliği" eğitimlerini aldı.

Proje kapsamında bir otelde düzenlenen "İstihdam Fuarı"nda ise Göç İdaresi İl Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Geçici Koruma ve Muafiyet Dairesi, İŞKUR İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünden yetkililer, tarım sektörü işverenlerine, geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalışma izinleri, çalışma izni başvuru usulleri, geçici koruma altındaki Suriyeli mevsimlik tarım işçilerine yönelik muafiyetler konularında bilgi verdi.

Eleman istihdamında İŞKUR, KOSGEB ve diğer devlet destekleri ile yabancıların istihdamında uygulanması gereken işlemlerin uygulamalı olarak da anlatıldığı fuarda, eğitimlerini tamamlayan Suriyelilere sertifikaları verildi.

BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyelilerin iş hayatına katılmasına yönelik bir eğitim çalışması düzenlediklerini belirtti.

Elmacılık konusunda 35 kursiyeri eğittiklerini ifade eden Çandır, eğitim gören kursiyerlerin işe yerleştirilmesi noktasında bugünkü fuarın önemli olduğunu kaydetti.

"Tarım sektörümüze güzel bir destek olacak"

Fuarla Suriyelilerin istihdamını hedeflediklerini dile getiren Çandır, şöyle devam etti:

"Meyvecilikle ilgili dikiminden bakımına, budamasına ve toplanmasına kadar bütün alanlarda gerekli eğitimi aldılar. Şu an 11'i kadın 35 kursiyerimiz artık bu konuda işin ehli olarak çalışacak durumdalar. Eylül ayından itibaren buradaki yaptığımız taramada 6 bin Suriyelinin içerisinden müracaatla bu arkadaşlarımızı aldık ve onları yetiştirdik. Bu projemizin başlangıcı ve bundan sonra da özellikle gül toplama, meyvecilik ve kesme çiçek konularında sektörün talebi doğrultusunda 2018'de eğitimlerimize devam etmek istiyoruz. Bu proje tarımda nitelikli eleman bulmakta zorlanan tarım sektörümüze güzel bir destek olacak."

Çandır, Isparta'nın son dönemlerde tarımsal faaliyetler konusunda adından sıkça söz ettirdiğini belirterek, yapılan bu çalışmayla sektöre nitelikli iş gücüyle destek vermenin kendilerini mutlu edeceğini kaydetti.

"Bu eğitim uzun vadede güzel ekonomik fırsatlar sunacaktır"

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji ise Suriyelilerin dayanıklıklarını artırma ve geçim kaynaklarını sağlamak için bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin çoğunluğunun tarım geçmişine sahip olduğunu tespit ettiklerini aktaran Shoji, "Türkiye'deki üreticilerin böyle nitelikli işçiye ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Bu kapsamda Isparta'da Suriyeliler için mesleki eğitim sağladık. Bu mesleki eğitim daha çok elma üretimi alanında yapıldı. Bu fuar kapsamında elma üreticilerini ve bu eğitimi alan Suriyelileri bir araya getirerek, imkanları değerlendirmelerine fırsat sunmaktayız. Bu eğitim uzun vadede güzel ekonomik fırsatlar sunacaktır. Ayrıca bu çalışmayla Türkiye'ye güzel bir şekilde entegre olacaklarını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Shoji, daha önce fuarı Gaziantep, Adana ve Şanlıurfa'da gerçekleştirdiklerini ve bundan sonraki fuarın Mersin'de gerçekleşeceğini söyledi.

Proje kapsamında eğitim alan Amine Ahmet de bu eğitimin kendilerine katkı sağladığını ve bu alanda çalışıp, geçimlerini bu yolla sağlayacaklarını kaydetti.

Tarım sektöründe işveren Mehmet Erdoğan ise Deregümü köyünde seralarda çeşitli ürünler yetiştirdiğini ifade etti.

"Bu projeler bize fayda sağlıyor"

Seracılıkta nitelikli çalışana ihtiyaç duyduklarını anlatan Erdoğan, "İşçi bulmada zorluk çekiyoruz. Böyle projeler bize fayda sağlıyor." dedi.

Fuar kapsamında daha sonra mesleki eğitimlerini tamamlayan kursiyerler ile tarım sektörü işverenleri görüşmeler gerçekleştirildi.

#Isparta
#İstihdam
#Suriyeli
#Tarım
6 yıl önce