|

El Beşir'e 'Darfur'daki şiddeti durdur' uyarısı

Resmi bir ziyaret için Ankara'ya gelen Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in, Darfur'da yaşanan insanlık dramı konusunda uyarıldığı öğrenildi. Cumrurbaşkanı Abdullah Gül, Darfur'da yaşananlara kimsenin seyirci kalamayacağını söyledi.

Aslıhan Altay Karataş
00:00 - 22/01/2008 Salı
Güncelleme: 01:20 - 22/01/2008 Salı
Yeni Şafak
El Beşir'e 'Darfur'daki şiddeti durdur' uyarısı
El Beşir'e 'Darfur'daki şiddeti durdur' uyarısı

Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Konuk cumhurbaşkanı için Çankaya Köşkü'nde resmi bir karşılama töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül ile Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in başbaşa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, El Beşir'e Darfur'da onbinlerce insanın hayatını kaybettiği olayların bir insanlık dramı olduğunu söylediği, “Olayları bütün dünya dikkatle izliyor. Sorunun barışçı yollardan çözümü için adımlar atılmasını bekliyoruz” dediği öğrenildi. Gül'ün Darfur sorunun çözümü için El Beşir'e 5 yıllık bir kalkınma planı hazırlamayı önerdiği, planın bölgeyi sosyo-ekonomik açıdan geliştirecek adımlar içermesi gerektiğini söylediği belirtildi. Sudan Cumhurbaşkanı öneriyi olumlu bularak “güzel bir fikir” yorumunu yaparken, Batı'nın kendisini acımasızca eleştirmesinden dert yandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ise insanların bütün dünyanın gözüönünde öldürülmesine Batı'nın seyirci kalamayacağını, hiçbir ülkenin bu durumdan 'bunlar bizim iç işlerimiz' diye sıyrılamayacağını dile getirerek, “Bir takım adımlar atarak sorunun kontrol altında olduğunu göstermek zorundasınız” uyarısında bulunduğu bildirildi. El Beşir'in, Kuzey ve Güney Sudan arasında 2005 yılında kapsamlı bir barış anlaşması imzalanmasının ardından buradaki sıkıntılı dönemin sona erdiğini, şimdi sıranın Darfur'da çözüme yönelik adımlar atmaya geldiğini, oradaki sosyo-ekonomik durumu düzeltmek adına gerekli önlemlerin alınacağını ifade ettiği öğrenildi.

CİNAYETLERİN SUÇLUSU BAŞKA

Basın toplantısında El Beşir'e, Darfur bölgesinde savaş suçu işlemekle suçlanan Cancavid liderlerinden Musa Hilal'in hükümette görevlendirilmesine ilişkin atamayı nasıl değerlendirdiği soruldu. Musa Hilal'in Darfur'da çok etkin bir kişiliğe sahip olduğunu, ayrıca liderliğiyle bölgedeki istikrar ve güvenliğe katkısının bulunduğunu belirten El Beşir, “Biz Sudan'da Sayın Hilal'e karşı yapılan bu suçlamaların gerçek dışı olduğuna inanmaktayız. Şu anda Darfur'da gerçek cinayet işleyen kişiler, Avrupa'dan ve başkalarından yardım alan kişilerdir” dedi. Darfur'un yüzde 90'ında güvenliğin sağlandığını ve çok güvenli bir bölge haline geldiğini öne süren El Beşir, bölgede yüzde yüz güvenliği sağlamak için ellerinden gelen bütün çabayı harcadıklarını da sözlerine ekledi.


Köşk'te ilk eşli yemek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir onuruna dün Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Konuk cumhurbaşkanının eşi Widad Babiker Omer'in de hazır bulunduğu eşli davette ilk kez Hayrünnisa Gül ev sahibesi olarak yer aldı. Yemeğe TBMM Başkanı Toptan ve Başbakan Erdoğan ile bazı bakanlar da katıldı.

Başbakan Erdoğan'a yardım teşekkürü

El Beşir, Başbakan Erdoğan'ın Darfur'a yaptığı ziyaretten övgüyle bahsederken, ziyaretin ardından Türkiye'nin Darfur halkına yapmış olduğu büyük yardımları büyük takdirle karşıladıklarını söyledi. El Beşir, Türkiye ile Sudan arasında tarihe dayanan çok köklü ilişkiler bulunduğunu ifade etti. Siyasi ve ekonomik alanlardaki İkili ilişkilerin son dönemde büyük gelişme katettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Türk şirketlerinin ve özel sektörünün Sudan'da övgüye değer çalışmalar yaptığını, bu çalışmaların Sudan'ın kalkınmasına çok büyük yararlar sağlayacağına inandığını söyledi. El Beşir, Sudan'da petrol, doğal gaz ve madencilik başta olmak üzere çalışma alanlarının çok geniş olduğunu, sanayinin yanı sıra inşaat ve tarım alanlarında da büyük imkanların bulunduğunu kaydetti. El Beşir, Türkiye'ye gösterdiği konukseverlik için teşekkür ederken, “Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ikinci ülkesi Sudan'a davet ediyorum. İnşallah bu davete icabet edecektir” dedi.



16 yıl önce