|

Emir-komutasız Andıç olmaz

'İnternet Andıcı' davasında tutuklu Korgeneral Mehmet Eröz'den sonra aynı davanın tutuklusu emekli Albay Fuat Selvi'den de “Karargah her şeyden haberdardı” itirafı geldi. Andıç sitelerinin işletildiği dönem Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi'nde 2. Şube Müdürü olarak görev yapan Selvi, “Karargah'ta her şey emir-komuta zinciri içinde yürür” dedi

İstanbul
00:00 - 22/10/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 22/10/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Emir-komutasız Andıç olmaz
Emir-komutasız Andıç olmaz

'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasıyla birleştirilen 'Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri' davasının tutuklu sanığı emekli Albay Fuat Selvi, 'irtica.org' adlı internet sitesinin içeriğine emir-komuta zinciri dışında müdahale yetkisinin olmadığını ifade etti. Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 sanıklı davanın 39. duruşmasında ifade veren Selvi, Genelkurmay Karargah'ında hiç kimsenin emir olmaksızın bir şey yapamayacağını kaydetti. Aynı davanın tutuklu sanığı Korgeneral Mehmet Eröz de önceki günkü ifadesinde, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız'ın andıç sitelerinden haberdar olduğu ve sitelerin ise Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sorumluluğunda bulunduğu mesajını vermişti.

EMİR ÜZERİNE KURULMUŞ

Suç tarihinde Genelkurmay Harekat Başkanlığı'ndaki internet sitelerinin işletildiği Bilgi Destek Dairesi'nde 2. Şube Müdürü olarak görev yapan Fuat Selvi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki savunmasında 'irtica.org' sitesinin yönetimini, yanlış anlaşılacağı için almak istemediğini belirterek, “İrtica.org çok ziyaret edilen bir site değildi. Kenarda köşede kalmış bir siteydi. Daha önceden verilmiş bir emir üzerine kurulmuş” ifadelerini kullandı.

'MEVZUATA UYGUN' DEDİLER

Sanık Selvi, 'İrtica.org' adlı internet sitesinin sorumluluğunun, Ocak 2008'den itibaren 2. Destek Şube Müdürü olarak kendisine verildiğini kaydederek, önce sitenin kapatılmasını istediğini ancak Bilgi Destek Daire Başkanı 'Balyoz' davası sanığı Tümgeneral İhsan Balabanlı'nın, kendisine 'sitenin Başbakanlık emirlerine ve MGK kararlarına uygun olduğunu' söylediğini anlattı. Selvi, Balabanlı'nın tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Sabahları basından taranan haberleri, siteye konulması için daire başkanının onayına sunduğunu belirten Selvi, daire başkanının da bu haberleri harekat başkanının onayına sunduğunu anlattı. “Sitelerden, yeni bir emir olmadan bir haberi çıkarabilmem mümkün değil. Genelkurmay Karargahı'nda kimse görevinin dışına çıkmaya cesaret edemez. Komutanın emri, sorgulanmadan yapılır. Askeri ceza ve disiplin yasaları bellidir, emre karşı çıkmak mümkün değildir” şeklinde konuşan Selvi, siteden Adnan Oktar'la ilgili bir haberi ancak 'komutan izniyle' çıkarabildiğini açıkladı.


Poyrazköy ve casusluk sanığı Balyoz'dan da tutuklandı

İkinci Poyrazköy davasının tutuklu, askeri casusluk davasının tutuksuz sanığı Kemalettin Yakar, 'Balyoz Darbe Planı' soruşturması kapsamında da tutuklandı. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada bulunan belgeler de Yakar'ın odasındaki döşemelerin altında çıkmıştı. Gölcük'te yapılan aramalarda çok sayıda belge ortaya çıkmış, bu belgeler Balyoz ve Poyrazköy gibi soruşturmalara yön verecek yeni bulguların elde edilmesini sağlamıştı. 'Balyoz' soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından ifadesi alınan Binbaşı Yakar, tutuklanması talebiyle sevk edildiği nöbetçi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Öte yandan 'Balyoz' soruşturması kapsamında 2 muvazzaf askerin de ifadesine başvuruldu. Savcı Ayar tarafından ifadesi alınan askerler, daha sonra geldikleri araçla adliyeden ayrıldı.


13 yıl önce