|

Emrivaki olursa çok kan dökülür

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Suriye''nin kuzeyinde emrivaki şeklinde atılabilecek bazı adımlar, çok daha fazla kan dökülmesine ve iki taraflı bir çatışmanın, çok taraflı çatışmaya dönmesine neden olur'' uyarısında bulundu

Haber Merkezi
00:00 - 25/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:13 - 25/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Emrivaki olursa çok kan dökülür
Emrivaki olursa çok kan dökülür

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ikili temaslarda bulunmak üzere Ankara''ya gelen Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Suriye''nin Türkiye sınırında son günlerde meydana gelen gelişmelere ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: ''Bizim politikamız ilkesel bir temele dayanır. Suriye''deki bütün oluşumlar ve gruplar etnik ve dini ayrım gözetmeksizin Türkiye''nin dostudur. Bizim özellikle Kürt kardeşlerimizle ilgili geçmişte haklarını her zaman savunduk.Çatışma ortamı dışında yeni çatışma sebepleri çıkaracak girişimlerden uzak durmak gerekiyor. Suriye halkını yansıtan eğilimlere ağırlık vermek lazım.

Oradaki Kürt kardeşlerimiz hepimizle akrabadır, kardeştir. Fakat emrivaki şekilde atılacak bazı adımlar Suriye''de çok daha fazla gerilim çıkmasına, kan dökülmesine ve bir anda iki taraflı bir çatışmanın çok taraflı bir çatışmaya dönülmesine neden olur.''

ÇÖZÜMÜ ETKİLEMESİNE İZİN VERMEYİZ

Davutoğlu, ''Türkiye''de çözüm süreci için atılan adımlar ülkenin iç barışı için hayati önemdedir. Hiçbir etnik ve mezhebi grup arasında, dışarıdaki gelişmelerin içerideki çözüm sürecini olumsuz etkilemesine izin vermeyiz'' dedi.

Urfa''ya akın ettiler

Suriye''nin Haseke kentine bağlı Rasulayn İlçesi''nde PYD ile El Nusra Cephesi arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi. Dün öğle saatlerinde El Nusra, Ceylanpınar''a sıfır noktada bulunan PYD''nin elindeki karakolu vurdu. Rasulayn''da yaşayan Suriyeliler de çatışmalardan kaçmak için Türkiye sınırına yakın Azadi Parkı''na geldiler. Yaklaşık 200 Suriyelinin Türkiye''ye girişine izin verildi. Öte yandan vatandaşlar Rasulayn sınırına yakın Ceylanpınar Öğretmen Evi''nin bahçesinden çatışma anını çıplak gözle izledi.

Suriye''de bir oldu bittiye izin yok

Sınırdaki gelişmelere yönelik olarak ince bir strateji izleyen Türkiye, gelişmeleri güvenlik alanında ayrı, politik olarak ayrı olarak değerlendiriliyor. Türkiye sınırda Esed''in PYD''ye bir özerklik vermesi halinde bunun provokasyon olduğu ve çözüm sürecini hedeflediği dikkate alınarak çok sert tepki gösterilmeyecek. Ancak PYD''nin sınırda bir özerklik ilan etmesi ve oldu bittiye getirmesi halinde Ankara''nın tepkisi farklı olacak. Bu çerçevede PYD''ye Türkiye ve Türkiye üzerinden gönderilen yardımların ulaştırılması engellenecek. İkinci tepki olarak da PYD''nin kontrolü altında olan bölgelerin Türkiye sınırında güvenlik önlemleri artırılacak ve PYD''lilerin Türkiye tarafına geçmesi engellenecek.


11 yıl önce