|

Dünyanın en büyük lale halısı Sultanahmet’te

Büyükşehir Belediyesi, 13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, dünyanın en büyük lale halısını oluşturdu. İstanbul’un Fethinin 576. yıl dönümü nedeniyle 576 bin canlı lale ile 1734 metrekare alan üzerine Sultanahmet Meydanı’nda kuruldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 02:48 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, dünyanın en büyük lale halısını oluşturdu.
13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, dünyanın en büyük lale halısını oluşturdu.

İstanbul’un bahçeleri, meydanları, caddeleri ve parkları, dikilen 30 milyon lalenin göz alıcı güzelliğiyle taçlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, bu yıl da şehri laleyle donattı. Sultanahmet Meydanı, Emirgan ve Göztepe 60. Yıl Parkı renkli etkinliklere sahne oluyor. 13. Lale Festivali kapsamında Sultanahmet’te düzenlenen etkinliğe katılan İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Mevlüt Uysal, lale çiçeğinin baharın müjdecisi, tabiatın canlanışının sembolü olduğunu belirterek, “2005 yılında ‘Lale evine dönüyor’ sloganıyla başlattığımız festivalimizi artık bütün dünya takip ediyor. Hem ülkemizin farklı şehirlerinden hem de dünyanın değişik bölgelerinden misafirlerimiz var bugün. Festivalimizin namı çoktan İstanbul sınırlarını aştı” dedi.


EN GÜZEL LALELER KARELERE YANSIYACAK

İstanbul 13. Lale Festivali kapsamında, bu yıl da İstanbul’da açan güzel laleler seçilecek. İstanbullular parklarda, bahçelerde, korularda ve köşklerinde veya kendi balkonlarında açan laleleri fotoğraflayıp, yarışmaya katılabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İstanbul Lalesiyle Buluşuyor’ sloganıyla başlattığı festival süresince konserler, baharın sıcaklığını yaşatacak. Emirgan ile Göztepe 60. Yıl Parkı’ndaki performanslar 1-30 Nisan arası her gün 11.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

  • 1588 TÜR
  • İstanbul’un lalenin anavatanı olduğunu ve 18. yüzyılda 1588 lale türü ile kentin adeta bir lale cenneti sayıldığını belirten Başkanı Uysal, bu gün açılışını yaptıkları lale halısının dünyada rakibinin olmadığını söyledi. Halının 565 bin laleden oluşmasının İstanbul’un fethinin 565. Yıl dönümünden kaynaklandığını ifade eden Başkan Uysal, lale halısının boyutunun da bin 734 metrekare olduğunu söyledi.

GÖZ MOTİFİ

Halıda kullanılan motiflerin Türk dünyasında yüzyıllardır halı ve kilimlere dokunan motifler arasından seçildiğini vurgulayan Başkan Mevlüt uysal, “Geçen yıl lale halısında bereket motifi kullanılmıştı. Bu yıl ise Anadolu’da kalp gözünü simgeleyen göz motifi ile halımızı şekillendirdik” diye konuştu.

LALE VE GÜL

Sultanahmet’te düzenlenen lale etkinliğine katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin de lalenin Türklerin sembol ve bu toprakların özgün çiçeği olduğunu belirterek, “Şairlerimiz, ediplerimiz Peygamber efendimizin aşkını lale ile tasvir etmişlerdir. Bu yüzden bizim halıdan resme, çiniden ebruya, hikayesiyle bütün sanat dallarımız da lale ve gül en önemli motif olmuştur” dedi.

#İstanbul
#Sultanahmet
#Lale
6 yıl önce