|

En büyük teşvik barıştır

Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğu'da havayı değiştirdi. Birliklerin önüne intihar saldırılarını önlemek için konulan bariyer ürünleri belediyelerin yayalaştırma projelerinde kullanılmaya başlandı. Boydak gibi Türkiye'nin en büyük şirketlerinin yatırım için nabız yokladığı bölgede yabancı ülke büyükelçileri de yoğun mesai yapıyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 14/04/2013 Pazar
Güncelleme: 20:45 - 13/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
En büyük  teşvik barıştır
En büyük teşvik barıştır

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin iş hayatında değişimler başladı. Danimarka, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Japonya büyükelçileri bölgeye giderek ne tür yatırım imkanlarının olduğunu araştırıyor. Çözüm sürecinin bölgeye getirdikleriyle ilgili bölgedeki iş dünyasıyla konuştuk. Diyarbakır Ticaret Odası Genel Sekreteri Mehmet Aslan Organize Sanayi Bölge'de 218 firmanın başvuruda bulunduğuna dikkat çekti. Son 45 güne kadar 190'larda olan sayının şimdi 220'ye yaklaştığını belirten Aslan, Danimarka, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Japonya büyükelçileri ile günlerdir toplantı yaptıklarını, büyükelçilerin bölgede ne tür yatırım yapılabileceğini araştırdığını söyledi. Özellikle alternatif enerji yatırımları ile ilgili bölgenin ilgi odağı oluşturduğunu belirten Aslan, GAP Eylem Planı'nın ikinci fazında bu alandaki projeksiyonların artık bölgede enerji yatırımına dönüşmesini beklediklerini kaydetti.

EN BÜYÜK TEŞVİK BARIŞTIR

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Remzi Can ise en büyük teşvikin barış olduğunu dile getiriyor. Barış olmadan hiçbir yatırımcının gelip yatırım yapmayacağını vurgulayan Can, 'Bölge 30 yıl büyük acılar çekti. Gözyaşı döktü. Şimdi ise hem bölge insanı hem esnafı büyük umut içindeler. Önümüzdeki günlere bakalım artık. Çözüm sürecine ciddi destek vermemiz lazım. Sivil toplum kuruluşları, iş dünyası destek vermelidir. Süreci sabote etmek isteyenler mutlaka olacaktır, ancak prim vermeyeceğiz ve analar artık ağlamasın istiyoruz' diye konuştu.

Hükümet çözümde zoru tercih etti

Bölgede Jiber markasıyla faaliyet gösteren Bisteks firmasının sahibi Fadıl Oğurlu ise, yıllık 3,5 milyon adet erkek, kadın ve çocuk iç çamaşırı üretimi gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bu zamana kadar bölgenin dışarıdaki imajı nedeniyle ciddi zorluk yaşadıklarını belirten Oğurlu, bölgenin kalkınması için yatırımın şart olduğuna işaret ederken, yer aldıkları OSB'nin de çevresel yönüyle yatırım cazibesi taşımadığını dile getiriyor. Dışarıdan gelecek yatırımcıların bölgede sanayi kültürünü geliştireceğini vurgulayan Oğurlu, son 1 yılda valilik ve ticaret odalarının çözüm üretememeleri nedeniyle yeni yatırımcıların gelmediğini belirtiyor. Hükümetin vurup kırma yerine zor olanı seçtiğini belirten Oğurlu, 'Bu hükümet çözüm sürecini başlatarak, 'ülkemi kalkındıracağım' dedi ve en zoru seçti' ifadesini kullanıyor.

İlave OSB için 58 milyon ayrıldı

Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özel, bölgede yer tahsisi yapılan firmalardan yatırıma başlamayanların tahsis işlemlerini iptal ettiklerini ve yeni talepte bulunan firmalara verdiklerini dile getirdi. Özel, GAP Eylem Planı'nda ilave OSB ile ilgili olarak 2013-2017 arası 58 milyon lira para ayrıldığına dikkat çekerek, 'Altyapı projelerini hızlandırmaya çalışıyoruz. Firmalara yer tahsisi yapıldıktan sonra makine siparişlerini vermeleri 1 yılı bulduğu için bu süreyi de kazandırmak istiyoruz' dedi.

Antiterör ürünü şimdi yayalar için

Arma Kontrol Sistemleri üreticisi Serdar Süzer ve ortağı Ömer Seyidoğlu, önceleri antiterör ürünü olarak kullanılan bariyerlerin bundan sonra sivillere hizmet edeceğini belirterek, 'İntihar saldırısını önlemede kullanılan ürünlerimiz, artık belediyelerin yayalaştırma projelerinde, yayaların rahat yürümesi için kullanılacak' dedi.

BOYDAKLAR DİYARBAKIR'A GELDİ

Bölgeye yatırıma yönelik ilgi gösteren firmaların olduğunu kaydeden Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Kayserili tanınmış yatırımcı aile Boydak Grubu'nun OSB'den 42 dönüm yerde 400 kişiyi istihdam ettiği bir fabrika kurduğuna dikkat çekti. Kahramanmaraş'tan da Kurteks firmasının 30 milyon Avroluk bir yatırımla ilde yerini aldığını hatırlatan Akyıl, son günlerde bölgenin en büyük AVM'sinin de Ceylan Grubu ile Karavil Grubu'nca yapımına başlandığını kaydetti. Ortak grubun 2 yıl önce AVM'nin başlaması için girişimde bulunduklarını ancak olayların çıkması üzerine geri çekildiklerini söyleyen Akyıl, AVM'nin 2013 sonunda tamamlanacağını dile getirdi. Yine ilde mermer üretiminin hızlandığına işaret eden Akyıl,

dağda maden arayan işadamlarının makinesinin yakılmasından dolayı üretim düşüşünün artık olmayacağına herkesin sevindiğini söylüyor.

Dağda huzur mermeri kolay çıkarır

Mermer üretimi konusunda Türkiye'nin ilk 5'i arasında bulunan Dimer Mermercilik Genel Müdürü Engin Yıldız, dağda hammadde çıkardıkları için güvenlik sorununu en çok yaşayan firma olduklarını söylüyor. Geçmişte iş makinelerinin de yakıldığını kaydeden Yıldız, 'Dağdan hammaddemiz geliyor. Hammaddeyi çıkardığımız yerde huzur çok önemli. Ocakta çalışamıyorduk. 210 çalışanımızla yıllık 800 bin metrekare mermer üretimi yapıyoruz. Yüzde 80'inin 55 ülkeye ihraç ediyoruz. Şimdi ocaktan maden çıkarma kapasitenin artırılmasını sağlayabileceğiz' diyor. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise son günlerde Dicle Üniversitesi'nde çıkan olaylardan duyulan rahatsızlığa dikkat çekerek, 'Çözüme yönelik söylemler geliştikçe, insanların yüzü gülüyordu. Hizbullah-PKK çatışması 1990'larda 16-17 bin insanı yok etti. Şimdi yeniden mi başlıyor kaygısı insanlarımızda oluşmaya başladı' tespiti yapıyor. Bölgenin ve ülkenin eğitimli insanlara ve yatırım yapacak işadamlarına ihtiyacının olduğunu dile getiren Akyıl, 'Kavgaya, gürültüye artık yer yok. Okusun gençlerimiz, kalemle mücadele versinler. Taşla sopayla olmaz artık' diyor.

YATIRIMI FAALİYETTE

Diyarbakırlı Karlis Karavil Grup müdürü Mehmet Çakırgöz ise bölgede alçı, alçıpan işi yaptıklarını, yakın bir zamanda ise Türkiye'nin en büyük bims fabrikasına sahip olduklarını belirtiyor. Diyarbakır'daki entegre tesislerinde 1000 çalışanlarının bulunduğunu yakında dış cephe izolasyon malzemesi mervan üretimine başlayacaklarını söyleyen Çakırgöz, ürettikleri ürünlerinin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini belirtiyor.

180 KOBİ HİBE ALDI

Karacadağ Kalkınma Ajansı Uzmanı Hikmet Deniz imajın Diyarbakır için önemli engel olduğunu belirtiyor. Çözüm sürecinin çok olumlu olduğunu vurgulayan Deniz, 'Geçmişten beri ticaret merkezi olan kent, yaşanılanlar nedeniyle çok geri plana itilmişti' diyor. 3 yılda KOBİ'lere yönelik 180 projenin desteklendiğini kaydeden Deniz, 2012 yılında 400 bin TL üstü limitli projelere yüzde 50 hibe desteği verildiğini kaydediyor.


11 yıl önce