|

En iyi Maliye Bakanı 'para yok' diyenmiş

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, en iyi Maliye Bakanı'nın, 'para yok' diyen olduğunu belirterek, “Azman bir ekonominin alışkanlıklarını kırmak, şişman birinin diyet yapması kadar zor” dedi

00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:17 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
En iyi Maliye Bakanı  'para yok' diyenmiş
En iyi Maliye Bakanı 'para yok' diyenmiş

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Devamlı yutan, azman bir ekonomide onun alışkanlıklarını durdurmanın, çok şişman bir kişinin diyet yapması gibi ne kadar zor olduğunu, gelin bir de bana sorun” dedi.

Bakan Unakıtan, bakanlığı ile Bilkent Üniversitesi tarafından düzenlenen “İktisadi Yönetimde Güncel Konular” konferansında yaptığı konuşmada, 2000 yılından bugüne kadarki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi. Maliye Bakanı, Türkiye'nin 20 çeyrektir büyüdüğünü, 2002 yılı sonunda 187 milyar dolar civarında olan GSMH'nin geçen sene 400 milyar dolara yükseldiğini ve Türkiye'nin artık dünya üzerinde önemli büyüklükteki ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye'yi sıkıntıya sokan en önemli meselelerden birinin de borçlar olduğunu kaydeden Unakıtan, “Popülizm nedeniyle vergi alınmamış, borçlar ve borçların faizleri de dağlar gibi büyümüş. 2001 yılında kamu borç net stokunun GSMH'ye oranı yüzde 90,5'tu. 2006'nın sonunda iyi yönetim sayesinde yüzde 44,8'e indi. Bir de eskiden dövize endeksli borçlarımız çok fazlaydı. 2002 yılında döviz cinsinden toplam net borç stokunun GSMH'ye oranı yüzde 45'ti, bu rakam 2006 yılında yüzde 8,5 oldu” diye konuştu.

Artık yavaş yavaş devletin, yani kamu kesiminin borçlanma gereğinin de değişmeye başladığını anlatan Unakıtan, “2002 yılında kamu kesiminin borçlanma gereğinin GSMH'ye oranı yüzde 12,6 idi, 2006 yılında bu oran eksi 3 oldu” dedi.

PARA YOK

Aynı iyileşmelerin faiz dışı fazla hedeflerinde de görüldüğünü anlatan Unakıtan, “Bunları söylemesi kolay ama yapmanın ne kadar zor olduğunu bir ben bilirim, bir de Allah bilir. O alışkanlıkları bir defada kırmak, devamlı yutan, azman bir ekonomide onun alışkanlıklarını durdurmak, çok şişman bir kişinin diyet yapması gibi ne kadar zor olduğunu, gelin bir de bana sorun. Öyle anlar yaşadım ki, diyor ki (Sayın bakanım bu parayı almadan bu kapının önünde yatarım, gitmem) diyor. Ben de dedim ki (Hiç kapının önünde yatmaya gerek yok, içeride bir tane yatak var, gel oraya yat) ama para yok” diye konuştu.

En iyi Maliye Bakanı'nın en iyi “para yok” diyebilen olduğunu söyleyen Unakıtan, bunu yaptığını ve neticesini aldığını kaydetti. Gelinen noktada “göz kamaştırıcı neticelere ulaşıldı” diye çok fazla sevinmediklerini, bu başarıların kalıcı olabilmesi için yapısal reformların sürmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, mali disipline devam edildiği gibi, yapısal reformlara da devam edilmesi gerektiğini vurguladı.



Telekom parasının önlem paketiyle ilgisi yok

Bir gazetecinin, “Türk Telekom'dan gelecek para önlem paketi için mi kullanılacak?” şeklindeki sorusu üzerine Unakıtan, “O, Hazine'nin bir hissesi olduğu için Hazine'nin hesaplarına geçiyor. Ondan dolayı da bütçenin hesaplarına geçiyor. Bu hemen alınacak ve kullanılacak anlamında değil. 3. 8 milyar YTL'lik önlemi kendi bütçemiz

içinden alıyoruz” diye konuştu.Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise “Artık Türk ekonomisi krize yatkın bir ekonomi değildir” diye konuştu. Yılmaz ile sohbet eden Maliye Bakanı Unakıtan, foto muhabirlerini yanına çağırarak, “Bizi birlikte çekin, altına da (bağımsız olmasına rağmen sayın başkanla arası çok iyi) diye yazın” şeklinde espri yaptı.


ANKARA (A.A)


17 yıl önce