|

En zenginlerin 1 günlük kazancı

Son bir yılda dünyanın en zengin 20 isminin serveti 1 tril-yon dolara yaklaştı. Servetlerini yılda yüzde 10'dan fazla artıran en zengin 20 ismin bir günlük kazancı ise 4 milyar doları aştı. Listenin ilk sırasında Meksikalı Slimm yer aldı. Osmanlı torunu olarak da bilinen Slimm, böylece en yakın rakibi Bill Gates'e 6 milyar dolar fark attı

Yener Karadeniz
00:00 - 27/08/2012 понедельник
Güncelleme: 22:53 - 26/08/2012 воскресенье
Yeni Şafak
En zenginlerin 1 günlük kazancı
En zenginlerin 1 günlük kazancı

Dünya ekonomik kriz ile boğuşurken, zenginler de servetine servet katmaya devam ediyor. Son bir yılda en zengin 20 isim servetini yüzde 20'ye yakın artırırken bir günlük kazançları ise 4 milyar dolara yaklaştı. Dünyanın en zengin 20 isminin günlük kazançlarını hesaplayan Bloomberg Milyonerler Endeksi'ne göre, en zengin 20 ismin yarısı ABD'li. ABD'li 20 zenginin toplam serveti ise 360 milyar dolara çıktı.

OSMANLI TORUNU İLK SIRADA

Milyonerler Endeksi'ne göre hem yıllık hem de günlük kazançta listenin ilk sırasında Meksikalı Telekom zengini Carlos Slimm Helu yer aldı. Slimm servetini son bir yılda yüzde 18.5 artırırken, sadece geçen haftanın son işlem günü ise servetini 772 milyon dolar artırdı. 72 yaşındaki Slimm, servetini 73 milyar dolara çıkararak, en yakın rakibi Bilişim devi Microsoft'un patronu Bill Gates ile aradaki farkı 6 milyar dolara çıkarı. İlk işi, Şark Yıldızı anlamına gelen La Estralla Del Oriente adlı kuru gıda dükkanıydı. Carlos, 1990'da Meksika devletinden aralarında France Telecom, Southwestern Bell Company, Telmex'in de olduğu birçok yatırım grubunu devralarak ekonomik dev haline geldi.

GATES İLE SLİM ARASINDA 6 MİLYAR $

Slimm'in en yakın takipçisi ise ABD'li ünlü işadamı Bill Gates ise son 1 yılda 63 milyar dolarlık servete ulaştı. 1 günlük kazancı 366 milyon dolara ulaşan Gates, son bir yılda ise servetini yüzde 13 artırdı. Bill Gates'in ardından üçüncü sırada ise 45.8 milyar dolarlık servetiyle Warren Buffet yer aldı. Berkshire Hathaway'in sahibi olan Buffet, 2008'de dünyanın en zengin ismiydi. Şu an kanser ile mücadele eden Buffet, ilk parasını sokakta gezete satarak kazanmış. Listenin ilk 5'i arasında diğer isimler ise sırasıyla 45.6 milyar dolar ile ünlü İspanyol Amancio Ortega Gaona ve 40 milyar dolarlık servetiyle de Oracle'ın kurucusu Larry Elison.


En fazla zengin çıkaran ülke ABD

Hem Bloomberg Milyoner Endeksi hem de diğer zenginler listesinin ortak özelliği en fazla zenginin ABD'den çıkması. Son rakamlara göre Bloomberg Milyoner Endeksi'nde yer alan ilk 20'deki 10 isim ABD'li. Listede 1 Meksikalı (Carlos Slimm), 1 İspanyol (Amancio Ortega Gaona), 2 İsviçreli (İngrad Kamprad ve Stefan Persson) 2 Fransız ( Bernard Amault ve Liliane Bettencourt), 1 Çinli (Li Ka-Shing) 1 Alman (Karl Albrecht) ve bir de Hintli işadamı (Mukesh D. Ambahi) bulunuyor. Yine milyonerler listesinde ilk 20 içinde kimse servetini düşürmedi. Servetini en fazla artıran isim yine listenin zirvesinde yer alan Carlos Slimm oldu. Son bir günlük artış oranında da (772 milyon dolar) zirvede Slimm yer aldı.


20 yıldır zirvede

En zenginler listesinde ikinci sırada yer alan Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in evinin büyüklüğü 5 bin metre kare. Gates'in evinde bir sualtı müzik sistemi ile 60 metrelik yüzme havuzu, 2 bin 500 metrekarelik bir spor salonu ve bin metrekarelik yemek odası bulunuyor.


Şoför kullanmıyor

İlk hissesini 11 yaşında alan Buffett, doğduğu şehir olan Omaha'da 50 yıl önce aldığı mütevazı evinde yaşıyor. 2006 model Cadillac arabasını kendi kullanıyor. Şehirdeki herkes Buffett'ı tanıyor. Buffet, diğer ultra zenginler gibi izole bir hayatı tercih etmiyor.




12 лет назад