|

Enerji arenasında siyasi kapışma

TÜSİAD'ın 40. yılı etkinliği kapsamında Türkiye'nin gelecek 10 yılında enerji sektörünün stratejik rolü masaya yatırıldı. Bölgesel enerji uzmanları petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki istikarsızlığa vurgu yaparken, politik arenadaki kapışmanın da risklerine dikkat çekti

Cevat Kışlalı
00:00 - 7/10/2011 Cuma
Güncelleme: 00:23 - 7/10/2011 Cuma
Yeni Şafak
Enerji arenasında siyasi kapışma
Enerji arenasında siyasi kapışma

TÜSİAD'ın 40. yıl etkinlikleri kapsamında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Küresel Enerji Stratejileri Simülasyonu: Türkiye'nin Gelecek 10 Yılı' konulu toplantıda dünya konjonktüründe meydana gelen, gelecek olan enerji alanındaki stratejik gelişmeler masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü STRATFOR Enstitüsü Başkanı Dr. George Friedman'ın yaptığı oturumlarda Türkiye başta olma üzere ülkelerinin enerji kaynağına ulaşımı, güzergah güvenliği ve katılımcı ülkelerin petrol başta olmak üzere doğalgaz ve yenilenebilir enerji konusundaki adımları üzerinde gelecek projeksiyonu çizildi.

BOĞAZIN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

Rusya'dan Alexander Dynkın, Almanya'dan Andreas Goldthau, ABD'den Ilan Berman, Gürcistan'dan George Tarkhan, İran'dan Kaveh Afrasıabi,S.Arabistan'dan Nawaf Obeid, Azerbaycan'dan Taleh Ziyadov,Irak'tan Tarıq Ehsan Shafiq ve Türkiye'den Mehmet Öğütçü'nün katıldığı enerji similasyonunda Türkiye'nin boğaz güvenliğinin önemli olduğuna dikkat çekilirken OPEC üyesi ülkelerin petrol fiyatının dalgalanması halinde alacağı tavıra vurgu yapıldı. Petrolun 30 ila 200 dolar civarında seyri konusunda risklerin çift yönlü olacağına dikkat çekilen toplantıda ABD temsilcisi İran'ın nükleer eylemlerini hatırlatttı.


Kritik ülkelerle KAZAN-KAZAN

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, enerjinin küresel ve bölgesel barış ile refahı destekleyen unsur olabilmesi için işbirliğine dayalı davranış şekillerinin öne çıkarılması gerektiğini belirtti. Boyner, başta ABD olmak üzere dünyanın önde gelen ülkelerinde kamu kuruluşları ve şirketlerin strateji çalışmalarında kullandıkları simülasyon formatının, Türkiye'de ilk defa kamuoyuna açık olarak TÜSİAD'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden dolayı heyecanlı olduklarını ifade etti. Boyner,toplantıda, gelecek 10 yılda çevremizde ortaya çıkabilecek ana eğilimleri tespit edebilmeyi umduğunu, burada muhtemel sorun ve darboğazları görebilmek kadar, enerji güvenliğinin kazan-kazan senaryoları ile de sağlanabileceğinin altını çizmenin önemli olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:" Burada asıl önemli olan, enerji güvenliği denilince akla ilk gelen bölgelerde bulunan kritik ülkelerin varsayımsal koşullar altında nasıl kararlar alabilecekleri konusunda fikir oluşkturabilmektir”



13 yıl önce