|

Enis Berberoğlu için kritik 9 gün

Yargıtay’ın verdiği karar ile 16 ay sonra tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkan CHP’li Enis Berberoğlu hakkında verilen kararda dikkat çeken bir detay yer aldı. Kararda cezasının onandığı ancak infazın milletvekilliği bitene kadar durdurulması kararlaştırıldı. Ancak cezası onanan bir milletvekilinin dosyası Meclis’e gönderildikten sonra karar Genel Kurul’da okunarak vekilliği düşer. Bu da Meclis’in açılış tarihi olan 1 Ekim’i işaret etmekte.

Emrah Yeşilduman
11:06 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 11:27 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
CHP'li Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları davasındaki cezası onandı ancak infazı durduruldu.
CHP'li Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları davasındaki cezası onandı ancak infazı durduruldu.

Yargıtay, MİT TIR'ları davasında yargılanan tutuklu CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararını açıkladı. Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onayan Yargıtay, milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durulmasını ve tahliye edilmesini kararlaştırdı. Bu kararın ardından Enis Berberoğlu cezaevinden çıktı.

CEZASI ONANDIĞI İÇİN VEKİLLİK DÜŞECEK

  • Yargıtay’ın Berberoğlu hakkındaki onama kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilecek. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı Meclis Genel Kurulu'nda okunduğunda Enis Berberoğlu'nun milletvekilliği düşecek. Berberoğlu'nun milletvekilliği düştüğü için kalan hapis cezasını yeniden cezaevinde tamamlaması gerekecek.

9 GÜNLÜK SÜRE!

Berberoğlu’nun kararının Meclis’te okunması için 9 günlük bir süre var. Şu anda kapalı olan Meclis çalışmalarına 1 Ekim’de yapılacak açılış programının ardından başlayacak. Meclis’e gönderilen Enis Berberoğlu’nun dosyasının da Meclis Başkanı Binali Yıldırım tarafından Genel Kurul’a sunması ile süreç işleyecek. Burada devereye Anayasa’nın 84. Maddesi devreye giriyor. Karar Genel Kurul’da okunduktan sonra Berberoğlu’nun milletvekilliği resmen bitmiş olacak. 84. maddeye göre;
“Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur”
İfadeleri yer alıyor.

MECLİS BAŞKANI SÜREYİ UZATABİLİR

Daha önce de HDP’li vekiller için bu durum söz konusu olmuştu ve birçok tutuklu bulunan HDP’li ismin vekilliği düşmüştü. Berberoğlu’nun vekilliği düştükten sonra infazı geri bırakılan 5 yıl 10 aylık cezasını çekmesi için yeniden cezaevine girmesi gerekecek.

ANAYASA'NIN 84. MADDESİ İLE VEKİLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

Anayasa'nın 84'üncü maddesi milletvekilliğinin düşmesi (düşürülmesi) hallerini düzenliyor.

İşte o madde:
  • "Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre milletvekilliğinin düşmesi İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.”
#Enis Berberoğlu
#CHP
#MİT
6 yıl önce
default-profile-img