|

Entegrasyonda 13. fasıl açıldı

AB Dönem Başkanlığını Belçika'ya devreden İspanya, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri için "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslını açtırdı. İspanya'nın AB İlişkilerinden Sorumlu Sekreteri Garrido, 13. fasılla ilgili, "Dünya Kupası'nda birçok maç son anda atılan gollerle kazanıldı. Son ana kadar çalışan İspanya, Türkiye için son dakika golü attı" dedi.

Aa
00:00 - 1/07/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:22 - 1/07/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Entegrasyonda 13. fasıl açıldı
Entegrasyonda 13. fasıl açıldı

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni bir fasıl açıldı. "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla AB Konseyi'nde düzenlenen Hükümetlerarası Konferans ile müzakerelere açıldı.

Türkiye'nin AB müzakerelerinde bakanlar düzeyinde 9.'su düzenlenen Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda AB tarafını İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle temsil etti. İspanya, 6 ay önce dönem başkanlığını devraldığında Türkiye ile 4 fasıl açmak istediğini duyururken, bazı üye ülkelerin siyasi engellerini aşamayınca en azından bir fasıl açabilmek için büyük çaba gösterdi.

GİDER AYAK 1 FASIL DAHA

İspanya, gıda güvenliği faslında açılış kriterlerini karşılamasının adından AB üyelerinin fasıl açılışına onay vermesi için normalde birkaç ay uzayan süreci 10 güne kadar indirerek adeta rekor hıza ulaştı. Gıda güvenliğiyle birlikte Türkiye, 2005 yılında tarama süreciyle başlayan AB katılım müzakerelerinde 13 faslı açmış oldu. Türkiye, katılım müzakerelerinde 2006 yılının ilk yarısındaki Avusturya dönem başkanlığında tek, 2007'nin ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığında 3, 2007'nin ikinci yarısındaki Portekiz ile 2008'de Slovenya ve Fransa dönem başkanlıklarında 2'şer ve geçen yılın ikinci yarısındaki İsveç dönem başkanlığında tek fasıl açmıştı.


6 ay sonra ispanya'dan son dakika golü

İspanya'nın AB İlişkilerinden Sorumlu Sekreteri Diego Lopez Garrido, "Bugün Avrupa'da Türk günü!" diye espri yaptı. Garrido, "Bizim için memnuniyet verici. Dünya Kupası dönemindeyiz, birçok maçın son andaki gollerle kazanıldığını gördük. İspanya, Türkiye için son dakika golü atmış oldu" dedi.


Herkes yediği etin geçmişini bilecek

İspanya'nın AB dönem başkanlığının son gününde açılan fasıl, Türkiye'de önemli değişikliklere neden olacak. İşte onlardan bazı satır başları:

* Gıdanın güvenli olmadığı anlaşılırsa, ilaçlar gibi piyasadan toplatılacak.

* Yapılan kontrollerde gıdada bir sorun tespit edilmesi durumunda, hızlı alarm sistemine bilgi girilerek, geriye dönük takibi yapılabilecek ve sorunlar kaynağında tespit edilebilecek.

* Gıda ile ilgili düzenlemeler konusunda vatandaşın görüşü alınacak.

* Koyun, keçi ve sığır türü hayvanların hepsi doğduklarından itibaren küpelenecek, nereye satıldığı nerede kesildiği bilgisi kayıt altına alınacak.

KAYIT ALTINA ALINACAK

* At ve katırlar da kayıt altına alınacak.

* Lokanta, restoran, satış yerleri vb... kendileri için belirlenen hijyen kurallarına uyacak.

* Balıkçı tekneleri de hijyen kurallarına uyacak ve kayıt altına alınacak.

* Hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasıyla çiğ sütün kalitesi artacak.

* Tüketiciler, marketten aldığı etin hangi hayvandan elde edildiğini, bu hayvanın annesinin kim olduğunu, bu hayvanın kimler tarafından alınıp satıldığına dair bilgilere, kaç doğum yaptığı, nerelere seyahat ettiği, uygulanan ilaçlar, aşılar gibi verilere istediği takdirde ulaşabilecek.

Çiftlikte yetiştirilirken, nakil esnasında ve kesim anında hayvanların refahı ve korunması sağlanacak. Ahırlar ve kesimhaneler belirlenen kurallara göre tasarlanıp, inşa edilecek.




14 yıl önce