|

Enver Paşa'nın hattı canlanacak

Büyükşehir ve Kağıthane belediyeleri, Enver Paşa tarafından inşa ettirilen Haliç-Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı'nı yeniden canlandırmak için çalışmalara başladı.

Yeni Şafak
00:00 - 9/06/2005 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ZEKERİYA GÜLÜN, İSTANBUL


    İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi, tarihi Haliç-Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı'nın yeniden inşa edilmesi için çalışmalara başladı.

    Osmanlı'nın ilk elektrik üretim santraline kömür taşınması amacıyla Enver Paşa tarafından inşa ettirilen demiryolu hattının, Büyükşehir ve Kağıthane belediyeleri işbirliğiyle yeniden yaşatılması gündeme geldi. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, 'Hattın sosyo-ekonomik boyutu araştırılacak. Toplu taşımacılıkta kullanılabileceği belirlenirse, proje buna göre hazırlanacak. Eğer bu amaçla kullanılmasının pek yararlı olmayacağı saptanırsa, tarihi değer olarak, nostaljik amaçlı yaşatılacak'diye konuştu.

    31 yıllık nostalji

    Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi, tarihi demiryolu için bütçe ayıracak. Başkan Topbaş, 91 yıl önce inşa edilen demiryolunun yeniden inşa edilmesini, prestij projelerinden biri olarak görüyor. Yapı İşleri Daire Başkanlığı da, gerekli bilgi ve materyalleri toplamak için harekete geçti.

    Rus gemilerine karşı stratejik önlem
    Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, Osmanlı'nın ilk elektrik üretim santrali olan Silahtarağa Elektrik Fabrikası'na, Karadeniz Ereğli'den kömür taşıyan vapurların Rus gemileri tarafından batırılması üzerine, Enver Paşa'nın talimatıyla 1914'te inşa edildi. 9 ana istasyondan oluşan 62 km uzunluğundaki hat, Silahtarağa'dan Kağıthane, Cendere, Kemerburgaz, Göktürk, Kömürcüpınar yoluyla İsmail Hakkı Paşa istasyonlarıyla Ağaçlı'ya uzanıyordu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce