|

Erdoğan "böyle gitmez" dedi, her şey değişti!

BM Özel Temsilcisi Mahiga, yaşadığı sorunlara bir de kıtlıkla mücadele eklenen Somaliye'yi uluslararası toplumun kaderine terk ederken ülkeye Türkiye'nin insani yardımlarla sahip çıktığını söyledi. Mahiga, Somali'de yaşananları yerinde gören Erdoğan'ın bu böyle devam edemez' dedikten sonra her şeyin değiştiğini belirtti.

Aynur Ekiz
00:00 - 20/01/2013 Pazar
Güncelleme: 21:38 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Erdoğan "böyle gitmez" dedi, her şey değişti!
Erdoğan "böyle gitmez" dedi, her şey değişti!

Somali Çekirdek Grubu'nun Ankara'daki toplantısına katılmak üzere Ankara'da bulunan BM Somali Özel Temsilcisi Augustine Mahiga, uluslararası toplumun kaderine terkettiği Somali'ye Türkiye'nin sahip çıktığını anlattı. Mahiga, Türkiye'nin Somali politikasını 'şapka çıkaracak' bir başarı olarak nitelendirdi. Somali ile Türkiye arasında tarih kitaplarına yansımayan bir bağ olduğunu dile getiren Mahiga, 'Tarih şu anda kendisini tekerrür ediyor. Ama Somali ile Türkiye ilişkilerinde tarihin olumlu şekilde tekerrür etmesine izin vermeliyiz' dedi.

KAFALARINI İNDİRİP YERE BAKTILAR

Somali'deki aşiret politikası hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için uluslararası toplumun girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirten Mahiga, 'BM de dahil olmak üzere uluslararası toplum Somali'yi gözardı etmeye başladı. Baktılar Somali'de çok fazla sorun var, kafalarını indirip başka yerlere bakmaya başladılar' diye konuştu. Uluslararası toplumun terkettiği Somali bir de terör eylemleri ile karşı karşıya kalmıştı.

BU ÇABAYA ŞAPKA ÇIKARTILIR

2011 yılında yaşanan kıtlıkla da mücadele eden ülkede yaşam iyice zorlaştı. Bu sıkıntıların yaşandığı ülke için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin anlamını ise Mahiga şu sözlerle anlattı: 'Sizin sayın Başbakanınız bunu gördü ve 'Hayır' dedi. 'Bu böyle devam edemez.' Başbakan Erdoğan'ın bu çabasına şapka çıkartılır. O tarihten itibaren Türkiye'nin çabaları insani yardımla başladı ve zaman içerisinde tüm alanları kapsayacak şekilde genişledi.'

Augustine Mahiga
Merak etmeyin, bu daha başlangıç!

Bizimle bir anektod da paylaşan Mahiga, Tanzania'nın en büyük şehri olan Darusalem'de büyük bir mağaza sahibi bayanın bir Türk işadamı ile yaşadığı diyaloğu şöyle anlattı: 'Bayan: Siz Türkler bu zamana kadar nerdeydiniz. Çok geç kaldınız. Sizin ürünlerinize olan talebi görüyorsunuz değil mi? Türk işadamı: Merak etmeyin bu herşeyin başlangıcı.'

11 yıl önce