|

Erdoğan Kıbrıs için'Belçika Modeli' önerdi

AK Parti lideri Erdoğan'ın, Yunan televizyonunda, Kıbrıs için güçlü merkezi devlet ve iki kesimli toplum" içeren "Belçika Modeli" önermesi üzerine, Papandreu ve Vasiliu, "O halde çözümü bulduk" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 6/11/2002 Çarşamba
Güncelleme: 13:07 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Erdoğan Kıbrıs için 'Belçika Modeli' önerdi
----------------------- spot -------------------------

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Yunanistan'dan AB konusunda en yakın komşusu olarak destek istediğini" söyledi.

Yunan Devlet Televizyonu'nun 2. kanalı NET, önceki gece Türkiye'deki seçimleri tartıştı ve Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türk işadamları ve gazetecilerle seçimlerden önce yapılan mülakatları yayınladı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs Rum kesiminin eski liderlerinden ve AB başmüzakerecisi Yorgo Vasiliu, gazeteciler ve politikacılar da canlı yayında bu mülakatları değerlendirdiler.

Erdoğan'dan olumlu mesajlar

Kıbrıs'ta tek bir devlet olmadığını vurgulayan Erdoğan, AK Parti'nin Kıbrıs için "Belçika modeli" bir çözüm önerisini benimsediğini bildirdi ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da Kıbrıs ziyaretinde bunu vurguladığını hatırlattı. AB konusunda da AK Parti'nin en büyük desteği verdiğini hatırlatan Erdoğan, "En yakın komşumuz olan Yunanistan'dan AB konusunda destek istiyoruz. Kopenhag kriterlerine ilişkin uygulamaları süratle yapacağız" dedi.

Erdoğan, Irak'a ilişkin gelişmelere değinirken de, "1991'de büyük bedel ödedik. Bu konuda BM kararı ve kararın alınması aşamasında Türkiye'nin katılımı bizim için önem taşıyor. Ama, samimi olarak şunu da söylemeliyim ki, biz ne kan, ne de gözyaşı istiyoruz" diye konuştu.

NET'in türban konulu sorularını da yanıtlayan Erdoğan, "AB sürecindesiniz, din ve vicdan özgürlüğünü savunacaksınız. Öte yandan dini inançlarının gereklerini yerine getirmek isteyenler var. Bu konular bir toplumsal uzlaşma çerçevesinde ele alınmalıdır" diye konuştu.

Papandreu: Destek veririz

Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Papandreu da, "AK Parti'nin İslamcı değil, İslami kökleri bulunan, dışlanmış olan bir sosyal hareketi temsil ettiği" görüşünde olduğunu belirterek, "Demokrasi içinde bir deneme olarak değerlendirilebilir. AB konusunda, gelişmelere ve kendisinin ne kadar ikna edici olabileceğine bağlı olarak, Kopenhag'da bir müzakere tarihi tespit edilmesi olasılığının varlığı dışlanamaz" dedi.

Erdoğan'ın Kıbrıs'ta "Belçika Modeli" çözüm önerisinin "bu düzeyde ilk kez dile getirildiğine" dikkati çeken Papandreu, "Gelişmeler olumlu olursa AB de olumlu tepki verecektir. Biz her durumda Türkiye'ye olumlu mesaj verilmesinden yanayız ve bu konuda yalnız da değiliz" diye konuştu.

Vasiliu: O halde çözümü bulduk

Programa, Brüksel'den katılan Yorgo Vasiliu da, "Eğer, Sayın Erdoğan Belçika modeli konusunda samimi ise çözümü bulduğumuza inanıyorum. Belçika güçlü bir merkezi hükümete sahip. Türkiye, bir devlet ve güçlü yerel otonomi modelini kabul ederse, çözüme ulaştık demektir" dedi.

Belçika modeli nedir?
Belçika; kuzeyi Flamanca, güneyi Fransızca, kuzeydoğusu Almanca ve bu üç dilin ortak konuşulduğu başkent Brüksel'den oluşan bir devlet. Her bölgenin kendi parlamentosu ve bir de ortak parlamentoları var. Modelin Kıbrıs'a uygulanması önerisini Türk tarafı gündeme getirdi. Kuzey Kıbrıs'ta Türkçe, Güney Kıbrıs'ta Rumca ana dil olacak. Başkent Lefkoşa ise Türkçe ve Rumca konuşulan bölgeler olacak. Başkent merkezinde ve merkezi hükümette çalışan herkes hem Türkçe hem de Rumca bilmek zorunda. Türkçe konuşulan bölgeye gelip yerleşen bir Rum ailesi, Türkçe yaşamak zorunda. Rum bölgesine yerleşen Türk ailesi de Rumca yaşamak zorunda.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce