|

Ergün, Zirojevic ile görüştü

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bosna-Hersek Dış Ticaret Bakanı Zirojevic ile görüştü

Aa
00:00 - 3/11/2009 Salı
Güncelleme: 20:17 - 3/11/2009 Salı
Yeni Şafak
Ergün, Zirojevic ile görüştü
Ergün, Zirojevic ile görüştü

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mladen Zirojevic ile görüştü.

Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ayrıntılı ele alındığı görüşmede Ergün, iki ülke arasında tarihi dostluk ilişkileri bulunduğunu, bunu siyasi ve ekonomik ilişkilerle de güçlendirmenin mümkün olduğunu belirtti.

Ergün, iki ülke arasındaki işbirliğini önemsediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

'Bosna-Hersek'in piyasa ekonomisine geçmesi son derece önemli. Gerçekten ekonomik gelişim olacaksa bu, serbest piyasa ortamında müteşebbisler eliyle gerçekleşecektir. İki ülke olarak iş adamlarımıza ve yatırımcılarımıza destek olmak, karşılaştıkları tüm sorunları çözmek zorundayız. Kurumlarımız arasındaki bu işbirliği önümüzdeki süreçte de devam edecektir. Bu noktada KOBİ'lere özel olarak destek vermek gerekiyor. KOSGEB aracılığıyla bu konuda Bosna-Hersek'e her türlü desteği vermeye ve iş yapmaya hazırız. Ayrıca Bosna-Hersek, Türkiye'deki turizm potansiyelini görmeli.'

Ergün, Türkiye'nin dünyanın en büyük 15. ekonomisi olma noktasına geldiğini vurgulayarak, Bosna-Hersekli iş adamlarının Türkiye ile işbirliği yolunda bu imkanlardan daha fazla yararlanmalarının iki ülkenin de yararına olacağını söyledi.

İş adamlarını Türkiye'de yatırıma çağıran Ergün, 'Boşnak, Sırp, Hırvat olması önemli değil, Bosna-Hersek Cumhuriyeti vatandaşı olması yeterli' dedi.

Bakan Ergün'ün bu sözlerine karşılık veren Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mladen Zirojevic de 'Bosna-Hersek'in bütünlüğünü çok güzel ifade ettiniz. Ancak bazıları bunu farklı şekilde kullanmaya çalıştı' diye konuştu.

Zirojevic, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha iyi bir noktaya getirmek istediklerini belirterek, Türkiye ile Bosna-Hersek arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 2003 yılında yürürlüğe girdiğini, ancak bu anlaşmanın yeteri kadar kullanılamadığını bildirdi.

Bakan Ergün, görüşmenin ardından eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini, Aliya İzzetbegoviç Müzesi'ni, Boşnak Enstitüsü'nü ve Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.

Ergün, akşam yemeğinde 'Boşnak Böreği' yedi.


15 yıl önce