|

Ermenilerin Patrik çıkmazı

Türkiye Ermenileri, 3 yıldır hasta olan Patrik Mesrob Mutafyan'ın makamının boş kalmasına isyan etti. Mutafyan hayatta olduğu için yeni patrik seçemeyen cemaat, İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvurudan sonuç alamadı. 'Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi' adlı grup, Mutafyan'ın eşbaşkanını 'Ruhani Meclis' yerine cemaatin seçmesi için 5 bin 359 imza topladı.

Murat Palavar
00:00 - 2/12/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:53 - 2/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Ermenilerin Patrik çıkmazı
Ermenilerin Patrik çıkmazı

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan'ın ağır hafıza kaybı cematteki tüm dengeleri bozdu. Dink'in ölümünün ardından durumu ağırlaşan ve yakınlarını dahi tanıyamayan Mutafyan'ın durumunu ele almak için toplanan “Patrik Meclisi” devletten eş patrik seçimine izin verilmesini istedi. İçişleri Bakanlığı, Ermenilerin en yetkili dini organı olan 'Ruhani Meclis'in verdiği kararı onayladı ve seçim yapılmasını istedi. Fakat bakanlık seçimin ruhani liderler arasında olabileceğini belirtti. Seçim sonrasında Başpiskopos Aram Ateşyan Genel Vekil seçildi. Ateşyan, Mutafyan adına Akdamar'da cemaati temsil edince ihtilaflar başladı.

Cematte 'eşbaşkan' diye teamül olmadığını belirten bir kesim uygulamaya karşı çıkarken başka bir grup da 'Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi' adıyla örgütlenerek Mutafyan'ın görevden alınmasını ve yeni patrik seçimi yapılmasını istedi. 5 bin 359 imza toplayan grup, dün bir basın açıklaması yaptı. Ateşyan'ın, Mutafyan'ın ölümü halinde seçilmeden patrik olacağını dile getiren grup seçim haklarının ortadan kalktığını iddia etti.

BAŞBAKAN'A DİLEKÇE

İnisiyatif mevcut durumdan duydukları rahatsızlığı bird dilekçeyle Başbakan Erdoğan'a iletti. 5 bin 359 kişiye ulaştığı imza kampanyasında, “Ermeni toplumunun seçme hakkını ortadan kaldıran böylesi bir düzenleme kabul edilemez” denildi.


Oy hakkımız alındı

“Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi” adına açıklamayı Harut Özer, Dikran Altun, Markar Esayan, Tatyos Bebek, Garo Paylan ve Nişan Kara yaptı. Patrik seçme hakkının ellerinden alındığını ifade eden Harut Özer, “Başpiskopos Aram Ateşyan'ın hükümetin cevabi yazısının ardından Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurulu tarafından Patrik Genel Vekili olarak seçilmesi, oy hakkımızın elimizden alındığı anlamına geliyor” diye konuştu.




13 yıl önce