|

Ertan Aydın'dan Cengiz Çandar'a sert yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Ertan Aydın, dünyaca ünlü Project Syndicate'te yayınladığı yazısına Cengiz Çandar'ın getirdiği "Nazi Almanyası" benzetmesine sert yanıt verdi.

Yenisafak.com.tr / GÜNDEM
00:00 - 26/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:49 - 26/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Ertan Aydın'dan Cengiz Çandar'a sert yanıt
Ertan Aydın'dan Cengiz Çandar'a sert yanıt

Hürriyet Yazarı Cengiz Çandar dünkü yazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Ertan Aydın'ın ''Turkey''s Gradual Revolution'' (Türkiye''nin Tedrici Devrimi) başlıklı yazısını, okuyucu yorumlarından hareketle sert bir şekilde eleştirdi. Sadece okuyucu yorumlarından hareketle gelen bu eleştirilere Erkan Aydın'ın cevabı sert oldu: "Ülke içindeki itibarsızlıklarını telafi etmek için tüm enerjilerini yurt dışındaki Türkiye analizlerini ve algılarını menfi olarak şekillendirmeye harcıyorlar. Cengiz Çandar''ın, gazetecilik etik kurallarını çok iyi bilmesine rağmen böyle niteliksiz bir tepki vermesi bu bakımdan da oldukça manidardır."

MUHATEVASI DEĞİL, KİNLE ELEŞTİRİYOR

Aydın, "Açıkçası, 80li yıllarda Orta Doğu üzerine yazdığı yazılarını ilgiyle okuduğumuz, özellikle Filistin davası hakkındaki verdiği haberleriyle o zamanlar hepimizin takdirini kazanmış bir gazeteci olan Cengiz Çandar''dan bu kadar seviyesiz bir yazı beklemezdim. Benim o makalede yazdığım tahlillerin muhtevası konusunda hiçbir eleştiri getiremeden, hükümete olan kininden yola çıkarak, kim olduğu belli olmayan bir okuyucunun terbiyesiz bir benzetmesini aktarması gazetecilik ahlakına yakışmayan bir tavırdır" dedi.

İTİBARSIZLIKLARINI TELAFİ İÇİN...

Aydın, bazı aydın ve gazetecilerin hala eski Türkiye''nin ve soğuk savaş döneminin kutuplaştırıcı ruh halinden ve 1970''li yılların sağ-sol sokak çatışmasındaki küfürlü üsluptan bir türlü kurtulamadıklarını dile getirerek şöyle konuştu: "Bu saldırgan ve ölçüsüz tavırları ve tükenmişliklerine rağmen, saygı görmeyi bekliyorlar. Bu hayali beklentileri karşılık bulmayınca daha da çaresiz bir saldırgan üsluba başvuruyorlar. Maalesef yeni Türkiye''nin çoğulcu demokrasisine ve vesayetten kurtuluşuna tahammül gösteremeyen bu kişiler, ülke içindeki itibarsızlıklarını telafi etmek için tüm enerjilerini yurt dışındaki Türkiye analizlerini ve algılarını menfi olarak şekillendirmeye harcıyorlar. Cengiz Çandar''ın, gazetecilik etik kurallarını çok iyi bilmesine rağmen böyle niteliksiz bir tepki vermesi bu bakımdan da oldukça manidardır."

Çandar ne yazmıştı?

Çandar yazısında Ertan Aydın ile ilgili şu ifadelere yer vermişti: "Böyle çalışmalara karşılık, Başbakan''ın ''çekirdek kadrosu'' da boş durmuyor anlaşılan. İngilizce sıfatının karşılığı ''Başbakan''ın kıdemli danışmanı'' olan Ertan Aydın''ın www.project-syndicate.org adlı bir internet sitesinde ''Turkey''s Gradual Revolution'' (Türkiye''nin Tedrici Devrimi) başlıklı yazısını okudum. 60 sayfalık iddialı Amerikan raporunun tam zıddı argümanlarla Ak Parti iktidarının ''devrim yapmaya devam ettiğini'' anlatmaya çalışıyor.

Adından Türk olduğu anlaşılan birisi, ''Bugüne kadar bunun kadar berbat, yanıltıcı, çarpıtıcı bir propaganda makalesi görmedim. Bunu okusaydı. Goebbels''in yüzünün hasetten yemyeşil kesilecek olduğuna eminim. Türkiye''nin hayrı için; Erdoğan''ın danışmanlarının, propagandasını yapmaya kendilerini mecbur hissettikleri zırvalara kendilerinin inanmadığını umarım...'' sözcükleriyle yazının altına yorum düşmüş. Diğer yorumlar da benzer nitelikte.

''Karizma'' bir kere çizilmeyegörsün; Gezi''nin iptal edilemez sonuçları... ''Danışmanlar'' ne yapsın?

Bu durumdan bir çıkış yolu var mı? Var tabii. Gezi olaylarında maalesef sergilenemeyen ''devlet adamlığı.''

Bundan sonra olabilir mi?

Göreceğiz."


11 yıl önce