|

Esin Afşar, Yesevi için yollara düşüyor

Çok sesli folk müziğin ünlü sesi Esin Afşar, Ahmet Yesevi şiirlerinden oluşan bir repertuarla Türk Cumhuriyetleri'nde konserler verecek.

Yeni Şafak
01:00 - 5/02/2004 Perşembe
Güncelleme: 15:42 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ŞAMİL KUCUR


    1970'li yıllardan itibaren tiyatro ve çok sesli folk müzik çalışmaları, solcu kimliği ve Nazım Hikmet konserleri ile zaman zaman da tartışmalara neden olacak açıklamaları ile gündemde yerini alan Esin Afşar, Ahmet Yesevi'nin şiirlerinden oluşan konserler vermek üzere Türk Cumhuriyetleri'ne sefere çıkıyor. Ahmet Yesevi adlı yeni bir proje ile yeniden yollara düşecek olan Esin Afşar, Yesevi'yi geç tanımanın üzüntüsü içinde. Yunus'u tasavvufi anlamda Türk dili ile yazan kişi olarak tanıdığını oysa, Hoca Ahmet Yesevi'nin Yunus'tan daha önce Türk dili ile şiirler yazdığını geç de olsa öğrenmekten mutluluk duyduğunu belirtiyor sanatçı. Bu bilgiyi de Zeybek'den öğrenmiş.

    Ahmet Yesevi albümü ve Türk Cumhuriyetleri'ne konser gezileri projesi yine Namık Kemal Zeybek tarafından Esin Afşar'a öneri olarak getirilmiş. Projeyi inceledikten sonra, daha önceki tecrübelerini de dikkate alan Afşar, bu çok yönlü ve kültürel açılımlar sağlayacak çalışmayı sevinçle kabul ediyor. Önce Ankara'da daha sonra da Kazakistan'dan başlayarak bütün Türk Cumhuriyetleri'nde Ahmet Yesevi'nin şiirlerinden oluşan konserler verecek.

    Nazım da okurum Yesevi de

    Türk Halk Müziği'ni çok sesli çalışmaları ile tanınan ve 'diplomatik sanatçı' unvanı ile dünyayı dolaşarak konserler veren Afşar, yıllardır özellikle sol görüşleri ve Nazım Hikmet konserleri ile belirli bir kesim dinleyicinin karşısına çıkıyordu. Ancak, Afşar son yıllarda Yunus Emre ve Mevlana ile ilgili albüm çalışmaları ile Türkiye ve yurtdışında verdiği konserler çeşitli kesimlerden farklı eleştiriler almıştı. Afşar'a göre, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi olmak buna engel olmadığı gibi bir ikilem de değildi. Afşar, "Bu eleştirileri yapan kişiler Yunus'u ya da Mevlana'yı okumuş olsalardı o ozanlardaki hümanizmi, insan sevgisini, kültür birikimini ve hoşgörüyü görürlerdi" diyor.

    Satılmış yazarlar var

    Afşar, bir dönem keyifle okuduğu fakat artık okumadığı gibi onlardan nefret ettiği köşe yazarları olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Yani o kadar olmadık köşe yazarları var ki, valla satılmış hepsi. Nefret ettim. Bir zamanlar keyifle okuduğum kişilerin hepsi bugün bakıyorum satılmış". Esin Afşar da ağabeyi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu gibi Türkiye'deki yaygınlaşan İngilizce ve yabancı dil yaygınlığına oldukça tepkili. 'Hakikaten içler acısı. Aydın geçinen kişi, eğer konuşurken cümlelerinin arasına yabancı kelime karıştırmazsa aydın değil sanki. Be hey adam aydınsan aydınlığını başka türlü kanıtla. Bu aydınlığın kanıtlanması değil ki.'

    Bir dönem sendikalar tarafından düzenlenen grevlerde grev sözcülüğü yapan ve solun önde gelenlerinden olan Esin Afşar, günümüzdeki solu özellikle 'Atatürk'ün partisini mahvetti' dediği Deniz Baykal'ın genel başkanlığındaki CHP'ye oldukça tepkili. Ayrıca Ali Topuz'un iktidara karşı söylediği 'gerilla savaşı başlatılmalı...' gibi sözleri de demokratik bir ülkede hoş karşılamıyordu ünlü sanatçı. Afşar'a göre solda birlikten daha çok ülkede birlik zamanı şimdi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce