|

Eurlings'in Türkiye raporu Pazartesi günü oylanacak

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı milletvekili Camiel Eurlings tarafından hazırlanan taslak Türkiye raporu, Pazartesi günü Parlamento’nun Dışişleri Komitesi’nde oylanacak. Taslak raporun oldukça “eleştirel” olduğu kaydediliyor.

00:00 - 2/09/2006 Cumartesi
Güncelleme: 12:05 - 2/09/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Eurlings'in Türkiye raporu Pazartesi günü oylanaca
Eurlings'in Türkiye raporu Pazartesi günü oylanaca

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı milletvekili Camiel Eurlings tarafından hazırlanan taslak Türkiye raporu, Pazartesi günü oylanacak. Taslak raporun oldukça “eleştirel” olduğu ifade ediliyor.


EU Observer’ın haberine göre 11 sayfalık taslakta geçen yıl boyunca temel haklar ve özgürlükler konusunda oldukça az bir ilerlemenin kaydedildiği ve inanç özgürlüğünün yeterli olmadığı eleştirisi bulunuyor.


İfade özgürlüğünün ”tatmin edici olmaktan uzak” olduğu belirtilen raporda, Türkiye’de yolsuzluğun da “ciddi bir problem olarak devam ettiği” ifade ediliyor.


Raporda, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımadığının da altı çizilerek bu tavrın değişmesi gerektiği, zira Rum Kesimi’ni tanımanın, üyelik sürecinde bir gereklilik olduğu vurgulanıyor.


Türkiye’ye yönelik eleştirilere rağmen Ankara’nın olumlu adımlar attığı belirtilen raporda, köye dönüş yasası, işkenceye sıfır tolerans ve yasal düzenlemeler takdirle karşılanıyor.


Raporun Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nde 4 Eylül Pazartesi günü oylanması, Eylül ayı sonlarında da Parlamento’ya getirilmesi planlanıyor. Avrupa Komisyonu’nun kritik Türkiye raporunun ise 26 Ekim’de yayınlanması bekleniyor.


Komisyonun raporunda, Türkiye’nin limanlarını Rumlar’a açmaması nedeniyle sert eleştiriler yer alabileceği bildiriliyor.

18 yıl önce