|

'Evim Evimdir Van' ile yüzleri güldü

Van'daki depremin ardından 'Evim Evindir Van' kampanyasını başlatan gazeteci Ahmet Tezcan'ın İstanbul'daki evine, depremde evi yıkılan 46 yaşındaki Aslı Erat, 11 kişilik ailesiyle yerleşti.

Aa
00:00 - 17/11/2011 Perşembe
Güncelleme: 12:35 - 17/11/2011 Perşembe
Yeni Şafak
'Evim Evimdir Van' ile yüzleri güldü
'Evim Evimdir Van' ile yüzleri güldü

Ahmet Tezcan'ın Beylikdüzü'nde bulunan bir sitedeki evine yerleşen Aslı Erat, yeni ikametinin kapılarını AA'ya açtı. Evde, 75 yaşındaki annesi Gülistan Erat, 22 yaşındaki kızı Zeynep Esim, 19 yaşındaki oğlu Muhammet Reşit Esim, 13 yaşındaki kızı Dilek Esim, 25 yaşındaki kızı Güneş Yürük ve 3 yaşındaki kızı İlayda, 4 yaşındaki kızı Rumeysa ve 1 yaşındaki oğlu Enes, 23 yaşındaki yeğeni Özlem Arat ve 1 yaşındaki oğlu Şiar Erat ile birlikte yaşamaya başlayan Aslı Erat, eve 2 hafta önce yerleştiklerini anlattı.

Van ve çevresini etkileyen 7.2 büyüklüğündeki deprem anını 'Depremin olduğu gün, bir düğündeydik, tam eve yaklaşırken, yol bozuktu 'araba sallanıyor' zannettik. Sonra baktık, mahallede herkes kaçıyor. Araba durunca deprem olduğunu anladık' sözleriyle anlatan Erat, evde bulunan 2 kızının depremin sona ermesinin ardından evden çıktığını kaydetti.

Depremin ardından köylerine gittiklerini ve bir hafta dışarıda kaldıklarını ifade eden Erat, 'Depremden sonra bir sürü insan çadırsız kaldı. Ben 6-7 gün boyunca çadır aradım, ama elim boş döndüm' dedi.

Aslı Erat, depremde, amcasının oğlu ile kızı Güneş Yürük'ün eşinin ailesinden 11 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kanser hastası olan ve yılda 3 kez İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kontrole gelen Aslı Erat, bu nedenle depremin ardından başlatılan 'Evim Evindir Van' kampanyası kapsamında, İstanbul'a gelmek istediğini anlattı.

Kartal'da yerleştirildikleri ev, hastanelere uzak olduğu için Ahmet Tezcan'ın, Beylikdüzü'ndeki evini önerdiğini ve buraya geldiklerini belirten Erat, 'Onlar gibi duyarlı insanlar varken, biz derdimizi unuttuk. Ahmet bey ve eşi, bize yardım ediyor, destek çıkıyor' diye konuştu.

Aslı Erat 3 ayda aldığı 630 lira malullük maaşıyla geçinmeye çalıştığını, Esenler Belediyesinin yiyecek yardımında bulunduğunu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da bin lira verdiğini belirten Erat, 'Günde en az 10 tane ekmek alıyorum, burada ekmek bir lira. Suyunu içemiyoruz, bizim doğal suyumuz başkaydı. Bir tane su geliyor, 2 günde bitiyor. Bir evin ihtiyacı bitmiyor. Temizlik malzemesi, yiyecek, tencere, giyecek ihtiyacımız var' dedi.


'Van'a nazar değdi'

Van'ın son yıllarda çok geliştiğini ve çok güzel bir kent haline geldiğini vurgulayan Erat, 'Van şu anda bitti. Van'a nazar değdi' diye konuştu.

Aslı Erat, Van'ın Seyrantepe Mahallesi'ndeki müstakil evini, Belediyenin gösterdiği araziye kendi elleriyle yaptığını ve elindeki avucundaki tüm parayı harcadığını ifade ederek, mahalleye bu şekilde ev yapan 50 aile bulunduğunu ve bu evlerin bir kısmının depremde bir kısmının da artçı sarsıntılarda yıkıldığını anlattı.

Belediyenin kendilerine yer gösterdiğini, ancak ellerine belge vermediğini belirten Erat, şöyle konuştu:

'Tekrar Van'a dönmeyi istiyorum. Tapumuz yok. Çocuklarıma bir yuva yapmıştım. En azından ben olsam da olmasam da barınacak yerleri vardı, o da gitti. Benim tekrar ev yapacak halim de yok. Devletten bana bir kalıcı yuva, çocuklarıma kalıcı bir iş istiyorum. Şu anda ben buradayım da sonunu düşünürüm. Sonum ne olur, çocuklarım ne olur? Ben kendim de hastayım. Elimde tapum olsaydı, bahar aylarında gider, tapumu gösterir ve kalıcı konut isterdik. O da yok. Kimseye ispat edecek elimde delilim de yok.'


12 yıl önce