|

Evren bone önerdi türbanı ben söyledim

YÖK'ün ilk Başkanı Dogramacı, başörtülüler için Evren'in isteği üzerine türbanı kendisinin önerdiğini söyledi. Doğramacı, "Birisi saçının görünmemesini istiyorsa ve bunu medeni olarak yapıyorsa bence ona yasak yok" dedi.

İstanbul
00:00 - 21/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:19 - 21/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Evren bone önerdi türbanı ben söyledim
Evren bone önerdi türbanı ben söyledim

YÖK eski Başkanı Prof. İhsan Doğramacı, başörtülüler için dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, dönemin Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in eşi Nadide Keçeciler'in kullandığı bone benzeri giysiyi örnek gösterdiğini, kendisinin de araştırarak, Fransa'da 'türban' denilen örtüyü önerdiğini açıkladı.

Habertürk'teki Basın Kulübü programında görüşleri yayınlanan Doğramacı, 1980'lerde Evren'le buldukları çözümü şöyle anlattı:

'TÜRBAN'A YASAK YOK

"Kenan Evren döneminde bunu devamlı tartışıyoruz. 'İncitmeden nasıl başörtüsü konusunu çözebiliriz' diye uykularım kaçardı. Kenan Evren bana bir gün dedi ki, 'Kabine üyelerinin birisinin hanımı (Mehmet Keçeciler'in eşi Nahide Keçeciler) ne güzel, gayet de çağdaş şapka gibi birşey giyiyor, ne kadar medenice. Başını örtmek isteyen bu şekilde örtse ne iyi olur.' Bu konuşmanın ardından lügat kitaplarına baktık. Avrupa'da Fransa'da 'türban' diyorlar. Bone gibi birşey. Başını kapatmak isteyenler için bu önerildi. Şu an başörtüsü unutuldu, türban gündeme geldi. Birisi saçının görünmemesini istiyorsa ve bunu medeni olarak yapıyorsa bence ona yasak yok."

AYDIN VATANDAŞA İHTİYAÇ VAR

"Sayıları ne olursa olsun bir kısım okumaktan mahrum bırakılıyor, okumak dinin emridir. İkinci bir gerçek ise, yürürlükte olan bir kanun varsa, beğenmeyebilirsiniz, değiştirilmesi için çalışırsınız. Kanımca eğer öyle bir yasa varsa onu değistirmesi için çalışmalı. Acaba şu anda 'başörtü yasağı' diye bir kanun var mıdır? Benim bildiğim kadarıyla mahkeme kararları vardır. Türkiye'deki mahkemeler, AİHM kararları var. Böyle bir kanun varsa ben bilmiyorum. Varsa düzenlenmeli. Aydın vatandaşa ihtiyacımız var."


Keçeciler'in bonesi türbana ilham verdi

YÖK eski Başkanı İhsan Doğramacı, 7. Cumhurbaşkanı Evren'in Özal hükümetinde Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Keçiciler'in eşi Nahide Keçeciler'in taktığı boneyi çok çağdaş bulduğunu söyledi. Doğramacı, bunun üzerine bir araştırma yaptıklarını ve türbanın üniversitelerde başörtüsü yasağına bir çözüm olarak ortaya çıktığını söyledi.


16 yıl önce