|

'Eye Ball R1' PKK'yı gözetliyor

PKK'ya yönelik operasyonlarda teröristlerin pusularına karşı TSK elektronik harp sistemleri kullanmaya başladı. Beyzbol topu büyüklüğünde adı “Eye ball” olan cihazla mağaralarda ve derin vadilerde saklanan teröristler tespit ediliyor.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 17/09/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:50 - 17/09/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
'Eye Ball R1' PKK'yı gözetliyor
'Eye Ball R1' PKK'yı gözetliyor

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda mağaralara ve derin vadilere gizlenen teröristlerin pusularına karşı TSK elektro-nik harp sistemleri kullanmaya başladı. Son zamanlarda yapılan operasyonlarda bölücü terör örgütünü ağır kayıplar verdiren TSK, elektronik harp sistemleri sayesinde artık daha az zayiat veriyor. Beyzbol topu büyüklüğündeki 'Eye ball' adlı cihazla mağaralarda ve derin vadilerde saklanan teröristler ediliyor. İnsansız Hava uçaklarının yanı sıra frekans karıştırıcı Jammerler ve elektronik top 'Eye Ball', en az kayıpla teröre en ağır darbeyi vurma imkanını sağladı.

KABLOSUZ KAMERA

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda mağara ve derin vadilere gizlenen teröristlerin kalleşçe pusuları Mehmetçiğin hayatını kaybetmesine yol açıyordu. Ancak PKK'ya karşı kararlı bir operasyon yürüten TSK, sağladığı elektronik savaş sistemleri ile terör örgütüne ağır kayıplar verdirmeye başladı. İnsansız Hava Uçaklarının yanı sıra sinyal karıştırıcı Jammerler ve elektronik top Eye Ball, en az kayıpla teröre en ağır darbeyi vurma imkanını sağladı. Terör örgütüne yönelik olarak yürütülen süpürme harekatı sırasında mağaralara saklanan teröristler 360 derece dönebilen kablosuz kamera sistemi Eye Ball R1'lerle tespit ediliyor. Gece ve gündüz şartlarında kullanılabilen Eye Ball R1'ler gece termal özellikleri, gündüz ise kamera ve ses iletimi ile Mehmetçiğin gözü kulağı oldu.

DİNLEME İMKANI SAĞLIYOR

Yürütülen operasyonlar kapsamında İsrail'den tanesi 300 bin dolara ilk ebatta 70 adet getirilerek TSK'ya teslim edilen Eye Ball R1'ler elektronik top olarak ya da elle de kullanılabiliyor. Mağarada ya da vadi oyuklarına atıldığında 360 derece dönebilen Eye Ball R1'ler bulunduğu ortamdan ses ve görüntü aktarıyor. Mağarada kaç teröristin bulunduğunu yerlerini göstermek suretiyle aktaran Eye Ball R1'ler gece ise termal sistemleri sayesinde vücut ısısından teröristlerin tespit edilmesini sağlıyorlar. 180 metreye kadar görüş imkanı ve ses iletimi sağlayan Eye Ball R1, aynı zamanda dinleme imkanı da veriyor.



17 yıl önce