|

F-16 ve Suriye’den çekilmeyi görüştüler

ABD ile F-16 müzakereleri devam ederken ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland Türkiye'ye geldi. Önceki gün Hakan Fidan ile görüşen Nuland, dün de Ankara'da Bakan Yardımcısı Burak Akçapar koordinasyonunda düzenlenen stratejik mekanizma toplantısına katıldı.

Canberk Doğan
04:00 - 30/01/2024 Salı
Güncelleme: 06:22 - 30/01/2024 Salı
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland Türkiye'ye geldi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland Türkiye'ye geldi.

Toplantının zamanlaması, F-16 satış onayından sonra yapılması nedeniyle önem taşıyor. Edinilen bilgilere göre bakan yardımcısı Burak Akçapar ve Nuland’ın başkanlıklarında yapılan görüşmede, kongre aşamasındaki sürecin fiilen ilerlemesi istendi. 23 milyar dolarlık alışverişin sıkıntısız biçimde hallolması ve en kısa sürede kongreden geçmesi için seçenekler gündeme geldi.


PKK'YA DESTEK HATIRLATILDI

İki ülke arasındaki sıcak gündemden birisi de Suriye’nin kuzeyindeki YPG/ PKK varlığı. Türkiye, muhataplarına ABD’nin YPG’ye yönelik yardımlarını hatırlattı. Bir diğer gündem başlığı da ABD'nin Suriye'den çekilmesi oldu. Henüz bir açıklama gelmese de bölgenin önemli aktörlerinden birisi olması nedeniyle, bu konuda Türkiye ile de temas halinde olunması bekleniyor. Öte yandan Gazze’deki İsrail saldırılarının bir an önce son bulması da masadaki önemli konu başlıkları arasında yer aldı.


ÖNCE FİDAN’LA GÖRÜŞTÜ

Nuland, Ankara’ya geldiğinde ilk temasını Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gerçekleştirdi. Bakan Fidan’ın Balkan ziyaretinden hemen önce gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve iş birlikleri değerlendirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız da Mali ziyareti öncesinde, Nuland'la bir araya gelerek Orta Doğu ve Afrika'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmuştu.


#F-16
#Suriye
#Hakan Fidan
#Victoria Nuland
4 ay önce