|

Fakirlik eğitimin önünde engel olmamalı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, 'Türkiye Sosyal Politikalarını Tartışıyor' sempozyumunda “Fakirlik, eğitimin önünde engel olmamalı. Yoksulluğun eğitimin önünde engel olmaması için sosyal önceliği eğitime veriyoruz” dedi.

Aa
00:00 - 15/06/2012 Cuma
Güncelleme: 20:15 - 15/06/2012 Cuma
Yeni Şafak
Fakirlik eğitimin önünde engel olmamalı
Fakirlik eğitimin önünde engel olmamalı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, fakirliğin eğitimin önünde engel olmaması gerektiğini belirterek, 'Yoksulluğun eğitimin önünde engel olmaması için sosyal önceliği eğitime veriyoruz' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Koç Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 'Türkiye Sosyal Politikalarını Tartışıyor' sempozyumunda konuşan Şahin, Türkiye'nin laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyledi.

Sosyal politika yönetiminde, sosyal güvenlik, sosyal dış bakış, sosyal içerme kavramlarının içinin doldurulması gerektiğini vurgulayan Şahin, Türkiye'de sosyal yardımlaşma sisteminin merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde oluşturulduğunu, bugün ise koskoca bir bakanlığa dönüştüğünü ifade etti.

Şahin, bakanlık olarak sosyal politikanın eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında önemli hizmetler yaptıklarını anlatarak, 'Fakirlik, eğitimin önünde engel olmamalı. Yoksulluğun eğitimin önünde engel olmaması için sosyal önceliği eğitime veriyoruz. Kız çocuklarına mali destek verdik. Bu mali yardımı da annelerin hesabına yatırdık. Bu anlamda pozitif ayrımcılık yaptık. Bu uygulama güçlenerek devam ediyor' diye konuştu.

Bakan Şahin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Sosyal politikalar alanında ikinci önemli alanın sağlık olduğuna işaret eden Şahin, Türkiye'de bu alanda son 10 yılda ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Şahin, Türkiye'de doğan her çocuğun 18 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden yararlandığını, en gelişmiş ülkelerle kıyaslama yapıldığında böyle bir modelin bulunmadığını dile getirerek, engelliler alanında ise engellinin yaşamın içinde etkin şekilde var olması, önündeki tüm engellerin kaldırılması için önemli çalışmalar yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini anlattı.

Türkiye'nin 2023 vizyonununda kadın-erkek, engelli-engelsiz herkesin tüm potansiyelinin kullanılması gerektiğini belirten Şahin, sosyal adaletin güçlendirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.


-HALKEVLERİ ÜYELERİNİN PROTESTOSU-

Bu arada, Bakan Şahin konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada, Halkevleri'ne üye 4 kişi, 'Kürtaj Hakkımız Engellenemez' pankartı açtı. Bu kişilerin korumalar tarafından dışarıya çıkarılmak istenmesine Bakan Şahin engel oldu.

Şahin'in, konuşmasının ardından gruptakilerle konuşacağını söylemesi üzerine, bu kişiler protestolarına devam etti. Bu sırada Şahin ile gruptakiler arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

Grubun protestosunu sürdürmesi üzerine Şahin, korumalara 'Artık alalım. Bu kadarı hakkı kötüye kullanmaktır' dedi.

Dışarı çıkarılan ve daha sonra konferansın düzenlendiği binanın önünde basın açıklaması yapan 4 kişi, jandarma tarafından gözaltına alındı.


12 yıl önce