|

FED rahatlattı dolar 1,98''e indi

ABD ve Rusya''nın Suriye konusunda anlaşmasından sonra FED başkanlık yarışından Summers''ın çekildiğini açıklamasıyla, FED''in aşırı gevşek para politikasına devam edeceği beklentisi piyasaları rahatlattı. Borsa dünü yükselişle kapatırken, dolar/TL kuru 1,98''e kadar geriledi

.
00:00 - 17/09/2013 Salı
Güncelleme: 23:02 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
FED rahatlattı dolar 1,98''e indi
FED rahatlattı dolar 1,98''e indi

ABD ile Rusya''nın Suriye konusunda anlaşmasının ardından, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanlığı için adı geçen piyasaların ''şahin'' olarak nitelendirdiği Eski Hazine Bakanı Larry Summers''ın adaylıktan çekildiğini açıklaması, küresel piyasalarda kutlama havasının hakim olmasına neden oldu. MSCI Dünya Endeksi ve Avrupa hisseleri beş yılın zirvesine çıktı. Borsa İstanbul gelişen piyasalardan ayrışarak dünü yüzde 3,6 artışla 74 bin 256 puandan kapattı. Dolar/TL kuru dün gün içinde 1,98''e kadar gerilerken Suriye''nin helikopterinin düşürülmesi ile kur 1,9970''e kadar yükseldi. Summers''ın adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından FED''in aşırı gevşek para politikasının devam edeceği beklentisi ve Suriye gerginliğinin azalmasıyla gelişmekte olan ülke para birimleri gibi TL de güne değer kazancı ile başladı.

TL''YE TALEP ARTTI

Geçen haftanın son işlem gününü 2,03 seviyelerinde kapatan dolar/TL bugün açılışta bankalararası piyasada 2,00 liranın hemen üzerinde güne başladıktan sonra iyimserliğin devam etmesiyle 26 Ağustos''tan beri gördüğü en düşük seviye olan 1,98''e kadar geriledi. Analistler, geçen hafta dolar/TL''de 2,00 seviyesinin hem psikolojik hem teknik destek konumuna geldiğini, bugün bu seviyenin aşağı yönlü kırılması ile TL''ye olan talebin arttığının dikkati çektiğini belirtiyor. Dolar/TL''nin 2,00 liranın altında kalması durumunda doların 1,97 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

''Şahin'' vazgeçti Yellen ismi önde

ABD ve Rusya''nın Suriye''nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşması, Suriye ile ilgili tedirginliklerin gündemden düşmesini sağladı. Ayrıca piyasada önemli riskler arasında dile getirilen FED''in Ben Bernanke''den sonraki başkanlığı için adı geçen ve ''şahin'' söylemleriyle dikkati çeken Larry Summers''ın adaylıktan çekilmesiyle, piyasa dostu olarak nitelendirilen Janet Yellen''in FED başkanlığında ismini öne çıkardı. Yellen, yakın zaman önce de Başkan Barack Obama''nın danışmanlığını yaptı. Yellen, seçilirse FED''e başkanlık edecek ilk kadın olacak.


11 yıl önce