|

FED rallisi

ABD Merkez Bankası FED'in 'parasal genişlemeye devam' kararı gelişmekte olan ülkelerde piyasaları coşturdu. Türkiye'de dolar 1,94 seviyesinin altına indi. Altın 85 liradan 89 TL seviyesine kadar yükseldi. Borsa yüzde 7 yükseldi.

.
00:00 - 20/09/2013 Cuma
Güncelleme: 23:47 - 19/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
FED rallisi
FED rallisi

ABD Merkez Bankası FED'in parasal genişlemeye devam etme kararının ardından gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ve borsaları hızla değer kazandı, faiz oranları geriledi. FED'in piyasaya her ay 85 milyar dolar sürmeye devam etme kararının ardından Türk Lirası yüzde 3,5 değer kazanarak 2 TL'den 1,93'e kadar geriledi. Borsa İstanbul dünyadaki tüm borsalardan pozitif ayrışarak dün günü yüzde 6,44 yükselişle kapatırken gösterge tahvil faizi de yüzde 7,82 seviyesine geriledi.

FED'İN NABZINI İYİ TUTTU

FED kararının ardından dolar kurunun TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın daha önce işaret ettiği 1,92 seviyelerine yaklaşması dikkatleri çekti. Geçtiğimiz ay ABD'nin Jackson Hole kasabasında, Fed üyeleri ve gelişen ülke merkez bankası başkanlarının da katılımıyla düzenlenen konferansa katılan Başçı'nın döndükten sonra Dolar/TL kuru için 'yılsonunda 1,92 olabilir' tahmini yapmasının nedeni de ortaya çıktı. Başçı'nın yıllık iznini de iptal ederek Ağustos'un son haftasında gittiği Jackson Hole toplantısında FED üyelerini yakın markaja aldığı, üyelerin 17 Eylül'deki parasal genişleme hakkında ne karar verecekleri konusunda iyi nabız tuttuğu anlaşıldı.

BAŞÇI KRALLIĞINI İLAN EDEBİLİR

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Karabulut, FED kararlarına ilişkin 'Başçı kur politikası konusunda 'krallığını' ilan edebilir' dedi. Karabulut, gelişen piyasaların Amerikan Merkez Bankası (FED) maratonuna devam edeceğini söyledi. Erdem Başçı'nın yıl sonuna ilişkin kur tahminlerine de değinen Karabulut, 'Sayın Başçı üzerine basa basa 'bana güvenin dolar/TL 1,92 seviyesi yıl sonunda görülebilir, eğer dolar/TL'de 1,92 görülmezse neden görülmedi diye bana sorarsınız' demişti. Fakat belki yıl sonu olmadan bu seviye görülebilir. Daha önce birçok defa belirtilen dolarda 1,99-2,08 bandı aşağı yönlü kırıldı. Yukarı yönlü hareketler olasa da, ABD'nin piyasanın sıkılaşması nedeniyle ve bunun büyüme, harcama ve istihdam piyasalarına negatif etkisi nedeniyle bir süre parasal genişleme tartışmaları askıya alınabilir ki bu da 2 ila 1,86 bandını işaret etmekte' diye konuştu.

Paranın yönü değişti

Piyasalar için kabus ayı olarak görülen Eylül, ABD Merkez Bankası Fed'in kararı sonrası adeta yaza döndü. Fed kararının ardından gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kazanırken borsaları da yükseldi. Tahvil faiz oranları düştü. Altın bin 300 dolardan bin 375 dolara kadar yükseldi.

Merkez FED'e göre pozisyonda başarılı oldu

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Merkez Bankamız, dünya piyasalarının tansiyonunu ölçebilecek yetiye ulaşmıştır. Fed'in adımlarını öngörüp ona göre pozisyon alabilecek hale gelmiştir' diye konuştu. SPYD Başkanı Arif Ünver, kararın Türkiye'deki dolar kuru ve faizler üzerinde olumlu etkisi olacağını belirtti.

Türkiye dönemi çok iyi değerlendirdi

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, yeniden bir talep üretilmediği müddetçe dünyada toparlanmanın olmayacağını belirterek, bol likidite, düşük faiz döneminin devam edeceğini bildirdi. Gedikli, Türkiye'nin bu dönemi çok iyi bir şekilde değerlendirdiğini de vurgulayarak, 'Ama bundan sonra büyüme performansımızın devam etmesi için yeni bir hikayemizin olması lazım. Bu da büyüme stratejimizin değişmesiyle olacak. Türkiye'de artık yatırım ve ihracatın lokomotif olduğu bir üretim yapısını daha güçlü hale getiriyoruz' dedi.

FED BALONUN HAVASINI ALDI

Bülent Gedikli, bunları FED'in piyasalarda dalgalanmaya neden olan 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamadan bu yana sürekli söylediğini de hatırlatarak, krizin parametrelerinde bir değişikliğin olmadığını, dolayısıyla dünya ekonomisindeki mevcut durumun hala devam ettiğini ifade etti. FED Başkanı Ben Bernanke'nin aslında 22 Mayıs'taki açıklamayla alacağını aldığına değinen Gedikli, 'Ekonomide toparlanma olduğu için değil, varlık fiyatlarında bir balon olduğunu düşünüyordu. Aşırı bir şişme olmasın diye bu tür açıklamaları yapmıştı. Şiddetinin fazla olduğunu görünce de geri adım atmıştı. Sonuç olarak varlıklar yeniden fiyatlandı. Onların da istediği buydu' dedi.

Kur savaşları yeniden alevlenebilir

ABD Merkez Bankası FED, aylık 85 milyar dolar büyüklükteki varlık alımlarından geri çekilmemesi kararı kur savaşları tartışmalarını yeniden alevlendirdi. FED'in kararının hemen ardından Avustralya Doları, Euro ve İngiliz Sterlini yükselirken ABD Doları değer kaybetti. Analistler diğer merkez bankalarının rekabet güçlerini korumak için kendi paralarının değerlerini düşürebileceklerini söyledi.


11 yıl önce