|

Film gibi operasyon: Hem kadın hem erkek gibi konuştu

Ankara Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyede 'uzlaştırmacı' olarak kendini tanıtan görevliler tarafından dolandırıldıklarını belirten bazı kişilerin müracaatı üzerine soruşturma başlattı. Savcılığın talimatıyla harekete geçen ekipler, film senaryolarını aratmayacak bir dolandırıcılık şebekesi ortaya çıkardı. Seslerini kadın sesine benzeterek taciz suçlamasıyla vatandaşları dolandıran ve sözde avukat aracılığıyla paralarını alan 5 şüpheli yakalandı.

Şahin Şen
14:22 - 15/02/2020 Cumartesi
Güncelleme: 17:19 - 15/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Dolandırıcılardan 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Dolandırıcılardan 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Son yıllarda kendilerini “polis, savcı ve hakim” olarak tanıtıp binlerce vatandaşı mağdur eden dolandırıcılar, yöntemleri ortaya çıkıp vatandaşları kandıramayınca yeni yöntmeler geliştirdi. Dolandırıcıların peşini bırakmayan Ankara Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık ve Yankesicilik Büro amirliği ekipleri, bu defa kendilerini adliyede görevli uzlaştırmacı olarak tanıtan dolandırıcıların peşine düştü. Yapılan bir ihbar üzerine Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla harekete geçen dolandrıcılık büro ekipleri dolandırıcıların yeni yöntemini deşifre etti.

Tuzak, cinsel taciz iddiası


4 ay boyunca teknik ve fiziki takip yürüten polis ekipleri dolandırılık şebekesinin dolandıracakları kişileri televizyonlardaki müzik programlarına mesaj atan erkeklerden seçtiğini tespit etti. Şebekenin ilk adımda aradıkları vatandaşlara “Bir bayana taciz mesajı atmışsınız. Ben avukatım. Dava açılması için bana masraf ödedi. Eğer uzlaşmak istiyorsanız bayanla görüşüp anlaşın. Eğer anlaşırsanız avukatık masrafını uzlaşmacı ile görüşerek vereceğimiz hesap numarasına gönderin” diyerek korttuğu ve aldattığı ortaya çıktı. Çalışmayı derinleştiren polis, Uzlaştırmacı, avukat ve taciz edilen bayan olarak mağdurları arayan dolandırıcının aynı şüpheli olduğunu da tespit etti.

Ses değiştirerek rol yapmış

  • Şebekenin hayrete düşüren yönteminde, E.Y.’nin avukat rolüyle aradığı mağdur vatandaşlar korkuya kapılarak, cinsel taciz suçlamasını konuşmak için E.Y.’nin verdiği telefon numarasını arıyor. Verilen telefon numarasını arayan mağdur vatandaşların telefonlarını yine E.Y. açıyor. Sesini değiştiren E.Y., kendisini Emel yada Serap olarak tanıtarak “Bana cinsel içerikli, taciz mesajları attınız. Sizden şikayetçi oldum. Avukatım takip ediyor. Uzlaşmak istiyorsanız avukatımla görüşün” diyerek mağdurları ikinci kez kandırıyor. Kendisini avulat olarak tanıtan E.Y.’yi arayan vatandaşlar bu defa uzlaştırmacı olarak tanıtılan başka bir telefon numarasına yönlendirildi.

3'ü bir arada dolandırıcı

Korkuya kapılan vatandaşların aradıkları uzlaştırmacının telefonunu bir kez daha E.Y. isimli dolandırıcı açtı. Yine sesini değiştiren E.Y., “Avukatla konuştum. Uzlaşmak istiyormuşsunuz. Vereceğimiz hesap numarasına avukatlık masraflarını gönderirseniz sorun ortadan kalkar” diyerek vatandaşlara banka hesap numarası verdi. Şebekenin bu yöntemle 81 kişiyi 110 bin lira dolandırdığı tespit edildi. 4 ay süren takibin ardından şüpheliler, ikametlerinde gözaltına alındı. 3 farklı ses tonuyla dolandırıcılkta baş rolü oynayan E.Y.’nin eski eşi A.Y.’nin, “E.Y. uzun süredir dolandırıcılık yapıyordu. Kadın rolü yaptığına tanık oldum” dediği öğrenilirken mahkemeye sevk edilen 5 şüpheliden E.Y., A.D., T.Y. ve G.A. tutuklandı.


#uzlaşmacı
#dolandırıcı
#vurgun
#avukat
4 yıl önce