|

Temaslılar filyasyon ekibine ismini vermek istemiyor: Bu kul hakkıdır

Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüste (Kovid-19) artan vakaların kaynağı olarak ‘aile içindeki’ dikkatsizliklere işaret etti. Özlü, pozitif vaka ile temaslı olan kişilerin, isimlerini filyasyon ekibine vermemek konusunda ısrarcı olduğuna da dikkat çekerek, "Temaslı olan kişilerin 14 gün izalasyona alınması lazım. Filyasyon çalışmaları bunun için yapılıyor ve bu çok etkili bir tedbir ama insanlar böyle filyasyon çalışmalarında kendilerini gizlemek istiyorlar. Virüs testi pozitif çıkan hastalara bazıları ‘Beni söyleme ne olur, işimden gücümden kalmayayım’ diyormuş. Bu çok sakıncalı. Kul hakkı aynı zamanda. Bu keyfi bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Fazlı Şahan
04:00 - 8/09/2020 Salı
Güncelleme: 06:20 - 8/09/2020 Salı
Yeni Şafak
​Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü
​Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü koronavirüs pandemisinde ikinci pikin yaşandığı şu dönemlerde elimizdeki tek seçeneğin tedbir olduğunu söyledi. Artan vakalarla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Özlü, aile yakınlarının yanında tedbirin elden bırakıldığına dikkat çekti ve pozitif vaka temaslı vatandaşların filyasyon ekiplerine isimlerinin verilmemesini istediklerini öğrendiklerini açıkladı. Özlü şu bilgileri verdi:



KIŞIN DAHA DA ARTABİLİR:
Vaka sayıları ve toplam vaka sayısı ve ağır hastaların sayısı artıyor. Maalesef hayatını kaybedenlerin sayısı da artmaya başladı. Ölüm sayılarımız 50’nin üzerine çıkıyor, bu da ürkütücü. Sonbahar gelince daha da artabilir. İnsanlar havalar soğuyunca kapalı mekânlarda olacak, bulaşma riski artacak.
DAİRE DARALDI:
Maalesef insanımız yeterince duyarlı değil. Dikkate almıyorlar. Şu anda, hemen hemen herkesin bir tanıdığı veya yakını, ya hasta ya da hastane ve yoğun bakımda yatıyor. Bu da gösteriyor ki daire daraldı. Daha fazla dikkatli olmamız lazım.
AİLE İÇİNDE DİKKAT:
Maskesini kullanmayanlar veya mesafeye dikkat etmeyenleri uyarmamız lazım. Bizim örnek olmamız lazım. Aile içinde çok dikkat etmemiz lazım.


KUL HAKKI:
Temaslı olan kişilerin 14 gün izalasyona alınması lazım. Filyasyon çalışmaları bunun için yapılıyor ve bu çok etkili bir tedbir ama insanlar böyle filyasyon çalışmalarında kendilerini gizlemek istiyorlar. Virüs testi pozitif çıkan hastalara bazıları ‘Beni söyleme ne olur, işimden gücümden kalmayayım’ diyormuş. Bu çok sakıncalı. Kul hakkı aynı zamanda. Bu keyfi bir şey değil. Bu sağlık.
#Prof. Dr. Tevfik Özlü
#Kovid-19
#Filyasyon
4 yıl önce