|

Firmalar çalışanına artık 'kıymet' veriyor

İnsan kaynakları süreçlerinin yönetimi konusunda bilinçlenen ve artan ihtiyaçları neticesinde İK firmalarından hizmet almaya başlayan KOBİ'lerin sayısı artıyor. Önceleri 'freelance' danışmanları tercih eden birçok KOBİ artık büyük şirketler gibi İK süreçlerinin yönetimini işlerinde uzman İK firmalarına teslim ediyor

Merve Onkök
00:00 - 11/01/2012 Wednesday
Güncelleme: 23:44 - 10/01/2012 Tuesday
Yeni Şafak
Firmalar çalışanına artık 'kıymet' veriyor
Firmalar çalışanına artık 'kıymet' veriyor

Tüm insan kaynakları süreçlerinin yönetimi, 'HR Management' yani 'İK Süreçlerinin Yönetimi' sistemi ve alt başlıklarıyla ilerliyor. Günümüzde köklü ve büyük şirketler, çalışanlarının memnuniyetini, iş tatminlerini, görev tanımlarını, ücret sistemlerini, performanslarını ve eğitimlerini uzman kişi, kişiler ya da şirketler aracılığıyla ölçümlüyor. Bu durum, ilgili şirketin kurumsallığa ve profesyonelliğe ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olarak da dikkat çekiyor. KOBİ'ler de artık bu yönetimin birer parçası olma yolunda hızla ilerliyor.

İK'DA 'ÖLÇEK' FARKI

Önceleri freelance danışmanları tercih eden KOBİ'ler, artık kurumsallaşmaya daha fazla önem veriyor ve insan kaynaklarının tüm evrelerini kapsayan İK süreçlerinin yönetimini, işlerinde uzman İK firmalarıyla yürütmeye başlıyor. Bu durum, çalışan sayısı 100-150 kişi civarında olan KOBİ'lerin artık çalışanlarını daha fazla önemsediğini gösteriyor. Konuyla ilgili Hugent Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, “Büyük ölçekli işletmeler İK yönetimi konusunda oldukça profesyoneller. İK firmalarından hizmet aldıkları gibi, kendi içlerinde İK departmanları kuranlar da var ve bu çalışmalar uzmanlıkla yürütülüyor" dedi. Üzümcü, şöyle devam etti:

DAHA PROFESYONEL SİSTEM

"Fakat KOBİ'ler açısından durum biraz daha farklı. Çalışan sayısı 20 ile 100 arasında değişiyor. İK için ayrı bir departman kurmalarına gerek yok ve bütçesel açıdan da bir yük ama İK sistemlerinin de ihtiyacını hissediyorlar. İK Yönetimi konusunda bilinçlenen ve ihtiyaçları artan KOBİ'ler, İK firmalarının kapılarını daha fazla çalmaya başladılar. KOBİ'ler, kendi içlerinde İK departmanı kurmak yerine işi outsource etmeyi yani alanında uzman İK firmalarıyla İK Yönetimi'ni gerçekleştirmeyi daha fazla tercih eder duruma geldiler.”




12 years ago