|

Fransa koronavirüs kapanması sürecinde alkolü yasakladı

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 18 gün tam kapanma kararı alınmasıyla tekel bayilerin de faaliyetlerini durduracak olması sonrası ‘alkol yasaklanıyor’ ve ‘kişisel haklara müdahale ediliyor’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak başta Fransa olmak üzere birçok ülkede kapanma sürecinde alkol tüketimi veya satışına yönelik kararlar alınmıştı. Dünya Sağlık Örgütü de bağışıklığı zayıflattığı için hükümetleri alkol tüketimini sınırlandırmaya yönelik teşvik etmişti. Diğer yandan Rusya'da 1 ile 11 Mayıs tarihleri arasında her türden alkol satışının yasaklandığı haberinin ise doğru olmadığı belirlendi.

10:23 - 28/04/2021 Wednesday
Güncelleme: 01:07 - 13/06/2021 Sunday
Yeni Şafak
Fransa'da kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin yasaklanması sonrası polisler alkol denetimi yapmaya başlamıştı.
Fransa'da kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin yasaklanması sonrası polisler alkol denetimi yapmaya başlamıştı.

Türkiye Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek tam kapanmaya gitme kararı almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından, 29 Nisan saat 19.00’dan 17 Mayıs sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçildiğini açıklamıştı.

Tekel bayiler üzerinden çarpıtma

İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara vermesi kararlaştırılırken, bu yerler arasında tekel bayilerinin de bulunması tartışma yarattı.

Birçok ülkede benzer karar alındı

Karar sonrası
‘alkol yasaklanıyor’
ve
‘kişisel haklara müdahale ediliyor’
şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kapanma süreçlerinde birçok ülkede alkol satışı veya tüketimine dair karar almıştı.

Fransa'da belirli saatlerde tüketime yasaklama

Fransa'nın başkenti Paris'in iki bölgesinde Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçtiğimiz şubat ayında belirli saatler arasında alkol tüketimi yasaklanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü teşvik ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu konuda devletleri teşvik ediyor. “Kovid-19 Karantinası Sırasında Alkol Erişimini Kısıtlayın” başlıklı bir rapor yayımlayan DSÖ alkol tüketmenin insanları virüsten korumadığını aktarmıştı.


“Bağışıklık sisteminizi zayıflatmamak adına alkol kullanmayın. Karantina zamanlarında, alkol tüketimi sağlık savunmasızlığını, risk alma davranışlarını, akıl sağlığı sorunlarını ve şiddeti şiddetlendirebilir”
diyerek hükümetlere bu yönde karar almasını önermişti.
Parodi site herkesi kandırdı

Öte yandan ajanslarının geçtiği haberlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı iddianameyle ülkede 1 ve 10 Mayıs tarihleri arasında içki satışını yasakladığı iddia edilmişti. Ancak bu haberin gerçeği yansıtmadığı ve

Haberi ilk paylaşan "Panorama" adlı sitenin, parodi haberler üreten bir sayfa olduğu belirlendi.

#dünya sağlık örgütü
#tekel bayi
#tam kapanma
#türkiye
#fransa
#alkol satışı
3 years ago